LOADING

Type to search

3 tips om minder gas te verbruiken

Woontips

3 tips om minder gas te verbruiken

Share
3 tips om minder gas te verbruiken

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energieprijzen momenteel historisch hoog liggen. Hoewel het kabinet erop heeft toegezegd dat het de enorme kostprijs omlaag zal helpen, betekent dit alsnog voor veel mensen dat ze dieper in de buidel zullen moeten tasten om de energierekening te betalen. In sommige gevallen gaat het hierbij zelfs om honderden euro’s per jaar. Dat is niet altijd mogelijk en bovendien zonde van het geld. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je je energierekening omlaag kunt helpen. Hierbij is het met name van belang om minder gas te verbruiken. Dit is voor veel mensen immers de grootste kostenpost. Met behulp van de volgende 3 tips lukt het jou om minder gas te verbruiken. 

1. Investeer in nieuwe beglazing 

Soms is het noodzakelijk om eerst geld te investeren, vóórdat je kunt profiteren van het besparen van geld. Een goed voorbeeld is het vernieuwen van de beglazing in huis. Wat veel mensen niet beseffen is dat slechte isolatie (met name bij de ramen) van grote invloed is op de energierekening. Veel warmte ontsnapt namelijk door de ramen heen. Door deze beter te isoleren, hou je de warmte in huis en stook je niet voor niets. Hierdoor hoef je minder te stoken om dezelfde aangename temperatuur in huis te houden. 

De beste manier om de ramen te isoleren is door het gebruik van dubbelglas of isolatieglas. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk. Dit zie je bijvoorbeeld bij historische panden die verrijkt zijn met enkel glas. In dat geval kunnen voorzetramen echter de oplossing bieden.

Wist je dat je door het isoleren van de ramen in huis tot wel 280 euro per jaar kunt besparen op je energiekosten? Dit is dus een goede manier om de verhoging van de energieprijs te compenseren. Bovendien verdien je je investering er dus met gemak uit na enkele jaren. Ook de waarde van het huis stijgt met dergelijke isolatiemaatregelen.

2. Zet de thermostaat lager 

Dit klinkt natuurlijk niet echt aantrekkelijk. Zeker niet in de winter. Het laatste wat je wilt is dat er op het wooncomfort wordt ingeleverd. De waarheid is echter dat in veel woningen de thermostaat véél te hoog staat. Een goede temperatuur binnenshuis ligt tussen de 19 en 21 graden. Alles daarboven is onnodig. Met iedere graad die je de temperatuur verlaagt, zal ook het totale gasverbruik met circa 7 procent dalen. Reken jouw voordeel maar uit! 

Ook loont het om bij het naar bed gaan of naar het werk gaan de thermostaat tijdelijk lager (of uit) te zetten. Probeer wel te voorkomen dat de temperatuur onder de 18 graden terecht komt. Op die manier blijft er warme vloeistof door de leidingen stromen, waardoor je bevriezing en blokkades voorkomt. Daarnaast heeft de verwarming daardoor minder veel energie nodig om snel op temperatuur te komen. 

3. Douche minder lang en warm 

Wist je dat iedere douchesessie ook van invloed is op de energieprijzen? Om het water te verwarmen is namelijk gas nodig. Door minder lang en warm te douchen, bespaar je zowel op het waterverbruik als op de energiekosten. Je kunt hier een douchewekkertje of waterbesparende douchekop voor gebruiken als je dit zelf moeilijk vindt in te schatten.