LOADING

Type to search

5 tips voor een opgeruimd huis

Wooninspiratie Woontips

5 tips voor een opgeruimd huis

Share

Je hebt net je hele huis opgeruimd, je draait je om en er lijkt spontaan weer een bom ontploft. Je bent niet de enige die strijdt tegen rommel. Hier volgen drie eenvoudige tips die je helpen om het opruimen wat makkelijker te maken.

1. Geef alles een plek

Een opgeruimd huis begint met goede bergruimte. Zorg ervoor dat je goede kasten hebt waar je je spullen in kunt opbergen. Het oogt opgeruimder en is rustiger voor het oog als de kast deuren heeft, want zo zijn alle spullen uit het zicht. Kisten en manden helpen om ook binnen je kast je spullen georganiseerd te houden. Geef ook de kleinere spullen die je dagelijks gebruikt een vaste plek. Doe je elastiekjes, pennen en portemonnee bijvoorbeeld in een la.

2. Gooi spullen weg

Veel spullen die we in huis hebben gebruiken we helemaal niet. Je bewaart het misschien voor ‘ooit’, maar is dat wel echt nodig? Vraag je af: Hoe groot is de kans dat ik deze spullen écht ga gebruiken? Heb ik het afgelopen jaar nog gebruikt? Is de sentimentele waarde hiervan écht zo groot dat ik het moet bewaren? Zou ik het heel erg vinden als ik dit product kwijt zou raken? Door onnodige spullen weg te doen, creëer je meer opbergruimte voor de spullen die echt belangrijk zijn. Op die manier zal je huis er permanent netter uit gaan zien.

3.  Stel niet langer uit         

Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf: ik doe het straks wel. Op het moment dat je dingen gaat uitstellen, gaat het nog moeilijker worden om het op te ruimen. Het is het beste om het direct te doen. Bijvoorbeeld, wanneer je op staat, maak dan direct je bed op en vouw meteen na het omkleden je pyjama op. Was direct na het koken je kookgerei af of plaats dat bord direct in de vaatwasser. Breng na het uitzoeken van je kast je spullen dezelfde dag nog naar de kringloopwinkel of gooi het direct in de container.

4. Deel het op in haalbare doelen

Het is waarschijnlijk niet realistisch om te verwachten dat je in een middag je hele huis op orde hebt. Als je te veel tegelijk wil doen, raak je alleen maar gefrustreerd. Deel het opruimen daarom op in kleinere stukjes. Stel je bijvoorbeeld ten doel om elke dag na het eten een kwartier lang een andere ruimte op te ruimen. Door elke dag een beetje op te ruimen loopt de rommel nooit helemaal uit de hand. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker even de stofzuiger door de kamer halen en lijken de taken minder overweldigend.

5. Zet een muziekje op

Schoonmaken en opruimen wordt veel leuker met een fijn nummer op de achtergrond. Je zult merken dat je beter doorwerkt en dat vervelende klusjes minder erg worden.