LOADING

Type to search

5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe meubels

Wooninspiratie Woontips

5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe meubels

Share
aankoop-nieuwe-meubels/

Hoewel de meubelboulevards wekelijks volstromen in het weekend en er op feestdagen geen parkeerplaats te vinden in de directe omgeving van deze gebieden, ervaren we het kopen van meubels vaak als een crime. Het besluit in welke woonstijl je woning gaat inrichten vormt slechts het begin van het letterlijk lange traject. Om je het nog makkelijker te maken (NOT) delen we 5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe meubels.

Waarom het kopen van meubels niet eenvoudig is

Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarom veel mensen een bezoek aan meubelboulevards (en tuincentra) als een uitje zien. De belangrijkste reden is dat veel mensen dit “winkelen voor plezier” als vrijetijdsbesteding zien, is dat er geen noodzaak achter zit. Het is immers leuker om hedonistische aankopen te doen dus spullen kopen die je leuk vindt. Daarnaast is het bezoek aan diverse meubelwinkels enorm leuk om je te laten inspireren. Veel mensen hechten veel waarde aan de inrichting van hun woning en zijn hier eigenlijk nooit mee klaar. 

Tips voor het kopen van nieuwe meubels

Deze hierboven beschreven vorm van “funshoppen” verandert als je echt naar iets op zoek bent. Dan is de aankoop van nieuwe meubels vaak meer een zoektocht waarbij er steeds meer vraagtekens ontstaan. Deze vraagtekens zullen snel in aantal toenemen door de grote hoeveelheid keuzemogelijkheden die je hebt. Daarnaast kan een meubelstuk waar je thuis van overtuigd was dat die perfect in je huis staat, er in de winkel heel anders uitzien. Om je het toch wat makkelijker te maken, delen we 5 tips voor het kopen van nieuwe meubels. Op deze manier maak je het voor jezelf veel gemakkelijker.

5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe meubels

  1. Maak een lijstje voor jezelf van zaken die je niet wilt. Dit klinkt heel vreemd maar dit is wel dé manier om voor jezelf in beeld te brengen op wat voor soort meubels wel voor je in aanmerking komen. Het maken van een goede keuze bestaat ook uit het wegstrepen van alternatieven die niet bij je passen.  
  2. Let op de afmetingen. Met het woord “passen” slaan we meteen een bruggetje naar de afmetingen van de meubels. Laat je hierin niet verrassen en meet goed de maten op van de ruimte waar de meubels komen te staan. Maak desnoods een tekening op schaal waarin je de verschillende meubels in tekent. Je bent de eerste niet die zich op dit gebied laat verrassen.
  3. Kies voor kwaliteit. Let op, een aanbieding lijkt misschien wel aantrekkelijk maar is de kwaliteit van het meubel volgens je verwachtingspatroon? Goedkoop is vaak duurkoop en dit is bij meubels zeker vaak het geval!  
  4. Makkelijk te reinigen of te demonteren. Let bij de aankoop van nieuwe meubels niet alleen op de uitstraling maar zeker ook op het praktisch gebruik hiervan. Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, is het bijvoorbeeld belangrijk dat de meubels goed te reinigen zijn. Daarnaast is het uiteraard wel belangrijk dat de meubels bij je naar binnen passen (zeker als je op de derde etage achterin een appartementencomplex woont waar geen lift is) of demonteerbaar zijn.    
  5. Neem geen overhaaste beslissingen. Zoals aangegeven zijn er zeer veel meubelboulevards en websites die meubels aanbieden. Het loont zich soms letterlijk om aanbiedingen te vergelijken. Daarnaast is het goed om ook fysiek te gaan kijken en uit te proberen voordat je ze (op internet) koopt. De aankoop van nieuwe meubels is niet zomaar iets wat je dagelijks doet. De meubelboulevards zijn vrijwel iedere dag van het jaar geopend maar er zijn dagen dat het er wat drukker kan zijn……