LOADING

Type to search

Afval scheiden is makkelijker dan het lijkt

Woontips

Afval scheiden is makkelijker dan het lijkt

Share
Afval scheiden is makkelijker dan het lijkt

Het lijkt voor sommigen misschien wel een hoop werk: afval scheiden. We weten allemaal dat het goed is voor het milieu en toch doen we lang niet allemaal ons best om alles goed en netjes te scheiden. Waarom? Omdat het lijkt op een lastig klusje waar je veel werk aan hebt. Want ja, alles weggooien bij het restafval is net zo makkelijk. Echter is het helemaal niet lastig om afval goed en netjes te scheiden en kun je met een paar simpele en kleine aanpassingen in huis je afval prima scheiden.

Een goede prullenbak in de keuken helpt je op weg

Het meeste afval wordt natuurlijk weggegooid in de keuken. Daarom is het ook slim om in de keuken een afvalscheidingsprullenbak neer te zetten met diverse compartimenten. Een gedeelte voor plastic bijvoorbeeld, een deel voor restafval en een deel voor groen afval. Met zo’n prullenbak 3 in 1 kun je dus van alles scheiden zonder dat je hier eigenlijk extra ruimte voor op moet geven of aparte dingen voor neer moet zetten. Alles zit lekker bij elkaar, en de belangrijkste dingen scheid je zo al zonder erbij na te denken.

In veel gemeentes waar er nog afvalbakken worden opgehaald, halen ze de container voor restafval al veel minder vaak op dan de afvalbakken voor plastic of groenafval. Dat is goed, want dit motiveert om te gaan scheiden en je afval op te delen om zo minder restafval te hebben. In steden waar gebruik wordt gemaakt van containers die je zelf moet gebruiken, werkt dit net weer anders. Toch wordt het scheiden van afval gemotiveerd door deze containers openbaar te maken en op diverse drukke plekken te zetten, bij bijvoorbeeld een supermarkt. Zo wordt het je eigenlijk stukken makkelijker gemaakt om je afval te scheiden en op verschillende plekken weg te gooien. Ook bespaart het je geld, als je moet betalen om restafval weg te gooien.

Maak het standaard voor iedereen in huis

Maak het standaard voor iedereen in huis

Door een plek te geven in huis voor alle dingen die je scheidt (papier, plastic flessen, groenafval, etc.) wordt het voor iedereen in huis makkelijker om zich te houden aan het scheiden. Maak het ook aan iedereen duidelijk dat het belangrijk is om het afval op de juiste plek weg te gooien, en zorg dat iedereen weet hoe en waar je alles scheidt. Zo wordt het voor iedereen een eitje om zich ermee bezig te houden en kun je met zijn allen goed denken aan het milieu en alles wat erbij komt kijken.