Alles over het prijsplafond
Share
Het is een onmogelijke opgave; de energierekening betaalbaar houden. Welk energiecontract je ook hebt, de prijzen zijn hoe dan ook flink gestegen en blijven dat nog wel even doen. En dat kan niet iedereen betalen. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekend gemaakt dat ‘het prijsplafond’ als maatregel ingezet wordt om de hogere rekeningen enigszins tegemoet te komen.
Wat houdt het prijsplafond in?
Energie is duurder geworden, daar kunnen we niet omheen. De gaskraan vanuit Rusland is dichtgedraaid en daardoor zijn we een stuk meer gaan betalen voor gas. Om ervoor te zorgen dat de rekeningen niet zonder begrenzing door kunnen stijgen, wordt zeer waarschijnlijk vanaf 1 januari 2023 het prijsplafond van kracht. Dit houdt in dat er een maximumprijs zit aan energie per kubieke meter gas en kilowatt stroom. Dit geldt niet voor alle stroom en gas die een huishouden verbruikt, maar voor een gemiddeld verbruik. Voor alles wat daarboven verbruikt wordt, betaal je het normale tarief dat is vastgelegd in het contract dat is afgesloten bij de energieleverancier.
Vast, variabel of dynamisch energiecontract
Het prijsplafond gaat gelden voor zowel vaste als variabele energiecontracten. Het maakt dus niet uit of je een contract hebt waarbij je een vast bedrag per maand betaalt, of een contract waarbij je relatief goedkope energie kunt afnemen door middel van een dynamisch energiecontract waarbij het risico op hele hoge tarieven beperkt is. Let wel: het prijsplafond geldt wel alleen bij tarieven die hoger liggen dan de vastgestelde prijzen van het prijsplafond. Als tarieven lager liggen, kom je hier niet voor in aanmerking.
Blijf besparen
Het prijsplafond is niet bedoeld om helemaal los te gaan op energieverbruik. Besparen op stroom en gas is en blijft belangrijk. Dat is de reden dat er een maximaal verbruik voor het prijsplafond geldt. Ook met het prijsplafond in je achterhoofd kun je nog genoeg op energieverbruik besparen. Denk bijvoorbeeld aan de thermostaat structureel een graadje lager zetten. We gaan graag voor comfort; warmte is prettig. Maar met een graadje lager en een warme trui kun je het heel behaaglijk maken, en tóch op de energierekening besparen. Of denk bijvoorbeeld aan sluipverbruik: apparaten die in een stand by-stand of op een andere manier energie verbruiken, terwijl je ze niet actief gebruikt.
Kortom, het prijsplafond is een verlichtende maatregel waardoor de energierekeningen niet tot oneindige hoogtes kunnen stijgen. Maar efficiënt met energie omgaan en besparen waar mogelijk blijft nog steeds belangrijk.