LOADING

Type to search

Als muizen je woonplezier vergallen…

Woontips

Als muizen je woonplezier vergallen…

Share
Als muizen je woonplezier vergallen

Veel mensen vinden zo’n klein muisje in huis wel vertederend als ze die voor het eerst zien. Dat zal wel iets te maken hebben met het feit dat tamme muizen ook geschikt worden geacht als huisdieren, maar dan wel netjes in een kooi. Vooral in grote steden zijn huismuizen zeer gebruikelijk. Net als ratten beseffen ze dat in de buurt van mensen er een goede kans is op eten.

Muizen zijn goede atleten en kunnen ook via zeer kleine openingen een huis binnendringen en zonder problemen verticaal klimmen. Ze kunnen hun nesten maken in spouwmuren, tussen een plafond en de vloer en op vergelijkbare plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Muizen zijn ook echte alleseters en gaan beslist niet alleen voor kaas. Het meest favoriete voedsel is een combinatie van noten en granen, maar als dat er niet is, gaan ze voor alles wat verder eetbaar lijkt.

Als je een muis ziet in je huis, is dat vast niet de enige. Muizen planten zich met een enorme snelheid voort als er een goede voedselbron in de buurt is. Jonge muizen zijn na 6 weken geslachtsrijp en op die manier ontstaat snel een muizenplaag.

De overlast van muizen

Als je muizen in huis hebt, zal je dat na enige tijd ook merken aan de urinelucht die in huis gaat hangen. De muizen laten namelijk een spoor na in de woning dat door andere muizen wordt gevolgd. Daarnaast zal een goed gevoede muis ook al snel 30 tot 80 keuteltjes achterlaten op zijn zoektocht naar voedsel.

Muizen zijn eigenlijk constant op zoek naar eten, maar dat doen ze alleen als een ruimte stil en verlaten lijkt. Om die reden merkt de bewoner van een huis vaak weinig van de kleine medebewoners met lange staart. De keuken en de voorraden zijn de meest geliefde plaatsen voor de gemiddelde huismuis. Het is voor deze atleet geen enkel probleem om een hoog keukenkastje te bereiken. Als je vermoedt dat je last hebt van muizen, controleer dan vooral pakken rijst of andere gewilde voedselbronnen. Een laagje karton is geen probleem voor muizentanden. En als het pak zelfs al open is, vormt dat een uitnodiging voor een lekkere maaltijd.

Een dode muis, vies en gevaarlijk

Het is beslist onhygiënisch om levende muizen in huis te hebben, maar een dode muis in huis is gewoon een kleine ramp. De stank is vergelijkbaar met bedorven vlees en bij het ontbindingsproces ontstaat waterstofsulfide, dit gas is giftig. Om een dode muis te vinden, kun je het beste op je neus afgaan. Hoe indringender de stank, hoe dichter je bij de dode muis komt. Vaak moet er dan ook nog gebroken worden om deze te verwijderen. Goed schoonmaken is dan nodig om de geur te verwijderen. Een goed binnenklimaat is erg belangrijk voor ieders gezondheid.

Soms lukt het gewoon niet om de dode muis op te sporen of laat je dat ook liever aan een specialist over. Een werkzame methode om de stank definitief te verdrijven, is het gebruik van ozon. Daarvoor heb je beslist een specialist nodig. Hoe eerder je overlast van muizen bestrijdt, des te beter.