LOADING

Type to search

Avondroutines die jouw nachtrust positief kunnen beïnvloeden

Woontips

Avondroutines die jouw nachtrust positief kunnen beïnvloeden

Share
Avondroutines die jouw nachtrust positief kunnen beïnvloeden

Als je ’s avonds naar bed gaat, is het van belang dat je goed uitgerust bent op het moment dat je daadwerkelijk in bed gaat liggen. Anders krijg je al snel dat je bijvoorbeeld nog lang blijft draaien voordat je in slaap valt of dat je allerlei andere dingen gaat doen en pas véél later in slaap valt. Om dit te voorkomen is het slim om een goede avond/nachtroutine te hanteren en deze elke keer voordat je gaat slapen uit te voeren. Zo val je lekker snel in slaap en heb je een stuk betere nachtrust. De volgende dingen kunnen je hiermee helpen.

Houd een ritme aan

Het is belangrijk om een soort ritme te hanteren. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta om dezelfde tijd weer op. Ook in het weekend. Je traint je lichaam op deze manier namelijk om te wennen aan de tijden waarop je gaat slapen en weer opstaat, en zo gaat dit allemaal een stuk makkelijker en zelfs automatisch. Dat scheelt weer uren liggen draaien of met veel moeite opstaan. Maak voor jezelf dus een vast schema. Het verschilt per persoon hoe veel slaap je nodig hebt, maar gemiddeld is dit tussen de zes en acht uur. Zorg dus dat je in ieder geval zo veel slaap krijgt elke nacht. Moet je er om 7 uur uit? Slaap dan rond 11-12 uur. Als je er nog eerder uit moet, is het verstandig om rond 10 uur je bed al op te zoeken.

Geen schermen voor het slapen gaan

Je kent het vast wel, het ‘blauwe licht’ dat van computer- en telefoonschermen af zou komen. Nu is het ook wel echt zo dat je hiervan minder slaperig wordt en dat het de aanmaak van melatonine afremt. Hierdoor word je dus een stuk minder slaperig. Om dit op te lossen kun je als regel stellen dat je een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, computer of achter de televisie zit. Zo zorg je ervoor dat je niet minder slaperig bent en later niet in slaap kan komen.

Zorg dat je bed alleen een plek is voor het slapen

Ben jij zo’n persoon die eigenlijk de hele dag in bed kan spenderen? Ontbijten, huiswerk maken, televisiekijken, alles vanuit het gemak van je eigen matras. Nu heeft iedereen natuurlijk wel eens zo’n dag, maar het slimste is om je bed niet de hele dag op te zoeken maar alleen als je gaat slapen. Zo associeert je lichaam je bed ook echt met slapen en zal je merken dat je uiteindelijk een stuk sneller in slaap valt. Bedden zijn natuurlijk ook gewoon om in te slapen.