Bespaar energie met je verlichting
Share
Vooral in de donkere winterperiode is de verlichting van je huis heel belangrijk. Je staat op als het nog donker is en als je thuis komt is het opnieuw donker. Het is dus verleidelijk om alle lampen aan te hebben in huis, maar dat kost veel energie. Wat kun je doen om energie te besparen op je verlichting?
De lamp wat vaker uit
De eerste stap die je kunt zetten om energiezuiniger met je verlichting om te gaan is heel simpel: doe je lampen vaker uit. Als je in de woonkamer bent is het niet nodig om het licht in de slaapkamer te laten branden. Doe het licht uit als je uit de badkamer loopt. Maak hier een gewoonte van en leer het aan je kinderen, zo bespaar je al snel veel elektriciteit.
Automatische schakelaars
Als je vergeetachtig bent kom je er al snel achter dat het drukken op een lichtknopje moeilijker is dan je dacht. Of misschien heb je kleine kinderen in huis, die het maar niet in hun systeem lijken te krijgen om het licht uit te doen. In dat geval is een automatische schakelaar de ideale oplossing. Een automatische schakelaar zorgt ervoor dat het licht automatisch aan gaat als je de kamer inloopt en weer uit gaat als er niemand meer in de kamer is. Toch zijn er ook ruimtes waar je misschien niet aanwezig bent maar wel licht wil hebben op bepaalde tijden. Bijvoorbeeld de buitenverlichting of het terrarium of aquarium van je kind. In dat geval kan een tijdschakelaar heel handig zijn. Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat de lampen op een bepaald tijdstip automatisch uit of aan gaan
Kaarslicht
Soms is het helemaal niet nodig om de hele kamer verlicht te hebben. Beter gezegd, het kan zelfs veel gezelliger of romantischer zijn in je huis als je minder lampen aan hebt. In de woonkamer of bij het eten kun je door een kleinere lamp en een aantal kaarsjes een heerlijke sfeer creëren.
Zuinigere lampen
Ook het soort verlichting wat je gebruikt maakt een groot verschil. Ledlampen zijn duurder dan gewone lampen, dus het kan zijn dat je de goedkoopste optie wilt kopen. Toch is het zo dat je als je de lampen vervangt voor led, uiteindelijk goedkoper uit bent. Allereerst bespaart een ledlamp wel tot 85% aan energie. Ook gaat een ledlamp veel langer mee dan een gewone lamp: bepaalde ledlampen kun je wel 20 jaar gebruiken. Dus als je al die jaren telkens de gewone lampen had moeten vervangen en meer energie had moeten betalen, was je veel duurder uit geweest. Op de lange termijn bespaart het je alleen maar geld.
Intensiteit van het licht
In veel ruimtes in je huis is
het niet nodig om de felste lampen met de hoogste intensiteit te gebruiken. Als
je een lamp kiest met een lager vermogen (Watt), bespaar je veel (onnodige)
energie.