LOADING

Type to search

Binnen de luchtkwaliteit optimaliseren

Woontips

Binnen de luchtkwaliteit optimaliseren

Share
Binnen de luchtkwaliteit optimaliseren

In Nederland spendeert een groot deel van de bevolking zijn of haar tijd binnen. Dit heeft uiteraard deels te maken met het Nederlandse klimaat. Het weer leent zich simpelweg niet altijd voor het buitenleven. Hierdoor leeft men zowel thuis als op het werk doorgaans binnen. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit binnen genoeg aandacht moet krijgen. Een optimaal binnenklimaat is namelijk belangrijk voor de gezondheid.

Ventileren versus isoleren

Woningen en bedrijfspanden worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dit is uiteraard heel plezierig voor de energierekening. Dankzij goede isolatie zal deze namelijk lager uitvallen. Een goed geïsoleerd pand houdt warmte namelijk heel goed vast. Hierdoor zal je minder stookkosten hoeven te betalen. Helaas kent een goede isolatie ook een nadeel. Een goede isolatie zorgt er namelijk ook voor dat alle vervuilde lucht binnen blijft hangen. Je kunt daarom wel stellen dat een goed geïsoleerd pand ook goed geventileerd moet worden. Zonder goede ventilatie zal anders de luchtkwaliteit binnen verslechteren. En een slechte luchtkwaliteit is simpelweg slecht voor de gezondheid. Dus ga je een pand goed isoleren? Dan is het essentieel om het pand ook goed te ventileren.

Balansventilatie: duurzaam ventileren

Bij ventileren denkt men vaak aan het openzetten van een raam. Dit betreft geen onterechte associatie. Door een raam te openen ventileer je namelijk ook wel degelijk een ruimte. Maar een goed geïsoleerd pand moet ook écht goed geventileerd worden. Het openen van de ramen volstaat in dat geval niet. Maar hoe moet je dan een pand goed ventileren? Met behulp van een van de verschillende ventilatiesystemen die er beschikbaar zijn. Een veel gekozen ventilatiesysteem betreft ventilatiesysteem D. Bij dit ventilatiesysteem wordt er ook wel gesproken van balansventilatie. Het betreft een volledig mechanisch ventilatiesysteem waarbij er bijna geen lucht verloren gaat. Er is namelijk sprake van warmteterugwinning. Dit ventilatiesysteem is dus met recht heel duurzaam te noemen. 

Andere beschikbare ventilatiesystemen

Naast het duurzame ventilatiesysteem waarbij er sprake is van balansventilatie zijn er nog andere ventilatiesystemen. Zo is er bijvoorbeeld ook ventilatiesysteem A. Dit ventilatiesysteem zie je vooral terug bij oudere woningen. Er is hierbij sprake van een natuurlijke ventilatie. Hierbij verloopt de aanvoer en afvoer van lucht via ramen en roosters. Dit systeem is dus niet geautomatiseerd. Ventilatiesysteem C is naast de balansventilatie een veelgebruikt ventilatiesysteem in Nederland. De verse lucht wordt aangevoerd via ramen en roosters. En de vervuilde lucht wordt via een speciale unit weer afgevoerd. Er zijn dus verschillende ventilatiesystemen beschikbaar om de lucht bij jou binnen te verversen. Met welk ventilatiesysteem ga jij de luchtkwaliteit in jouw pand optimaliseren?