LOADING

Type to search

Creëer je eigen smart home

Trends Wooninspiratie Woontips

Creëer je eigen smart home

Share

Een smart home leek altijd iets van de toekomst, maar de toekomst komt steeds dichterbij. Je hoeft helemaal niet hoog opgeleid te zijn om je eigen smart home te creëren. Hier volgen vier manieren om je huis ‘smart’ te maken.

Verlichting

Een eenvoudige eerste stap om je huis smart te maken is door slimme verlichting te instaleren. Er zijn veel verschillende opties wat betreft smart verlichting en dit hangt ook mede af van je budget. Het kan voordelig zijn om een starterspakket te kopen, in plaats van alle onderdelen los. Sommige smart verlichting kan miljoenen verschillende kleuren schijnen, anderen zijn wit, met dus maar één kleurenoptie. Smart verlichting betekent dat je de lampen via je smartphone kunt bedienen. Hierdoor kun je ze op afstand bedienen en zelfs koppelen aan andere smart home producten. Denk bijvoorbeeld aan een smart speaker.

Voordelen smart verlichting

Er zijn veel voordelen aan slimme verlichting.

  • Het is energiezuinig. Je kunt de lampen op een lagere intensiteit laten branden. Daarnaast kun je op je telefoon controleren of alle lichten wel uit zijn als je van huis bent. Zo bespaar je een hoop energie.
  • Het is veiliger: Je kunt de lampen automatisch aan laten springen op verschillende tijdstippen en zo inbrekers laten geloven dat er iemand thuis is. Ook kun je de slimme verlichting koppelen aan je brandalarm en zo automatisch licht hebben als er brand in huis is.
  • Het geeft sfeer. Door gebruik te maken van de lichteffecten kun je je huis een romantische, gezellige of juist feestelijke sfeer geven.

Verwarming

Een slimme thermostaat kan niet alleen energie besparen, maar heeft ook veel functies die bijdragen tot jouw gemak. Denk bijvoorbeeld aan ‘geofencing’. Dit betekent dat de thermostaat weet wanneer er niemand meer thuis is. Deze begint daarom automatisch af te koelen. Wanneer je vervolgens weer thuis komt, springt de verwarming automatisch weer aan. Er zijn zelfs opties om de verwarming automatisch aan te laten springen als je je binnen een bepaalde straal van het huis bevind. Op die manier is je huis lekker warm als je binnen komt. Smart verwarming kan ook zelflerend zijn. Als je bijvoorbeeld elke dag om 7.30 het huis verlaat en om 16.00 weer thuis komt, gaat de thermostaat hier automatisch op anticiperen.

Deurbel

Een slimme deurbel is vaak voorzien van een camera. Op die manier kun je, waar je ook bent, kijken wie er voor de deur staat. Ook kun je via een speaker spreken met degene die aan de deur staat, terwijl je helemaal niet thuis bent. Stel je voor dat er een pakketje bezorgd wordt en je bent niet thuis. Je kunt nu rechtstreeks tegen de postbezorger zeggen dat hij het pakketje in de schuur mag leggen of bij je buren kan afgeven. Er zijn zelfs smart deurbellen met gezichtsherkenning, waardoor de bel anders klinkt bij bepaalde personen.

Smart speaker

Een smart speaker kun je verbinden met heel veel andere smart producten. Hierdoor kun je zelfs je oven door spraak bedienen.