CV-ketel kopen in 2021, waar moet je aan denken?
Share
Uiteraard kan het soms verwarrend zijn, want vanwege milieumaatregelen zullen woningen in Nederland met ingang van 2050 niet meer met gas mogen worden verwarmd. Nieuwe huizen worden inmiddels al niet meer voorzien van een cv-installatie, maar van een warmtepomp.
Naast een nieuwe cv-ketel kan je ook kiezen voor een volledige elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. De laatste werkt op elektriciteit, maar wordt aangevuld met gasverwarming als dat nodig is. De derde optie is aansluiting op een warmtenet van de gemeente waarin je woont, ook dan zal de warmte met elektriciteit worden opgewekt.
Hoe is de situatie nu?
Een warmtepomp is behoorlijk aan de prijs als je die zelfstandig moet kopen. Het is ook mogelijk om die te delen met meerdere woningen. Hiervoor moeten uiteraard duidelijke afspraken worden gemaakt. Een warmtepomp is geschikt om goed geïsoleerde woningen warm te krijgen. Bij minder goede isolatie lukt dat niet. Een hybride warmtepomp kost ook beduidend meer dan een cv-ketel.
Het is een tijdelijke oplossing die verder weinig voordelen lijkt te bieden. Een warmtenet van de gemeente zal in de eerste plaats beschikbaar komen voor huurhuizen. Daar hoeft de gemeente immers slechts met een eigenaar, een woningcoöperatie, te onderhanden. Koophuizen zullen later aan de beurt komen. Naar verwachting zullen warmtenetten pas in 2030 realiteit worden voor een beperkt aantal woningen.
Is het verstandig om nu nog een cv-ketel te kopen?
Als je ketel aan vervanging toe is, mag je er van uitgaan dat je nieuwe ketel 12 tot 15 jaar meegaat. Ga je een Remeha CV ketel kopen, dan weet je dat je na die periode wederom een keuze kan gaan maken uit de hiervoor genoemde opties. Gedurende de tijd dat je een nieuwe ketel gebruikt, kies je voor een goedkope optie qua aanschaf. Het terugverdienen van een warmtepomp of een hybride pomp zal de komende jaren vrijwel onmogelijk zijn door de hoge aanschafwaarde. Die situatie zal vanaf 2035 waarschijnlijk anders gaan worden. Het is namelijk logisch om te veronderstellen dat de gasprijs op den duur zal toenemen, al zijn er elders (bijvoorbeeld in Rusland) grote voorraden beschikbaar. Maar gas is nu eenmaal fossiel en minder goed voor het milieu.
Een nieuwe cv-ketel is minder milieubelastend
Juist om die reden is het ook een optie op nu juist een nieuwe ketel te overwegen. Besluit je een nieuwe Nefit CV-ketel te kopen, dan beschikt deze over de nieuwste techniek wat betreft besparing van gas. Dat betekent dat je in de komende jaren fors op gas kan besparen in vergelijking met een ketel met oudere techniek. Ben je benieuwd hoeveel verschil dat maakt voor jouw bestaande cv-ketel, kijk dan bij de specialist. Daar kan je een eenvoudige berekening maken van de besparing op energie. Dat kan bij sommige ketels wel oplopen tot 30%.
Kortom: momenteel heb je nog diverse mogelijkheden om je huis aangenaam warm te houden als dat nodig is. De vertrouwde cv-ketel in combinatie met radiatoren heeft voorlopig nog niet afgedaan, zeker niet voor de bezitter van een eigen huis. Het is wel verstandig om de ontwikkelingen in jouw woonomgeving in de gaten te houden.