LOADING

Type to search

De belangrijke functies van daktrimmen

Klussen Woontips

De belangrijke functies van daktrimmen

Share
De belangrijke functies van daktrimmen

Een cruciaal element van het dak dat vaak over het hoofd wordt gezien is daktrimmen. In volksmond wordt dit vaak dakranden genoemd. Dit is een metalen of kunststof afwerking die worden geplaatst langs de randen van een plat dak of daken met een lage helling. Ondanks dit kleine elementen zijn brengen ze toch een heleboel belangrijke functies met zich mee. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de functies van daktrimmen en of het mogelijk is om deze elementen zelf aan te berengen.

Waterafvoer

Nederland is een land waarin het regelmatig regent. Al dat regenwater moet natuurlijk ook afgevoerd kunnen worden om schades te voorkomen. Zo voorkomt daktrimmen dat het water onder de bedekking van het dak terechtkomt. Dit voorkomt vervolgens lekkages of waterschade. Daarnaast zorgen daktrimmen ervoor dat het water wordt geleid naar de dakgoten of afvoerleidingen. Dit voorkomt vervolgens weer dat het water stil komt te staan op het dak zelf wat ook weer kan resulteren in schade doordat het dak hierdoor een extra gewicht moet dragen.

Bescherming tegen schade

Daktrimmen verkleint dus de kans op waterschade en voorkomt dat water op het dak blijft liggen. Daarnaast draagt daktrimmen ook bij aan bescherming op andere aspecten. Het voorkomt namelijk dat vocht onder het dakbedekkingsmateriaal terecht kan komen wat uiteindelijk zal resulteren in schimmel en rottingen. Het vormt een barrière tegen ongedierte zoals insecten, muizen, ratten en vogels.

Kortom is daktrimmen dus van essentieel om je dak veilig te houden en bepaalde schades te voorkomen. Hoe klein dit onderdeel ook is in vergelijking met een heel huis, is het toch erg belangrijk en brengt her enorm veel waarde met zich mee.

Een mooie afwerking

Naast alle praktische voordelen die daktrimmen met zich meebrengt kun je dit ook gebruiken voor een mooie afwerking van jouw dak. Je kunt de ruwe randen van je dak namelijk bedekken waardoor het er moderner en netter uit zal zien. Mocht je bepaalde installaties over het dak hebben lopen kun je daktrimmen ook gebruiken als technische overlapping van deze installaties. Daktrimmen zijn er in diverse soorten, maten en materialen waardoor je deze volledig kunt aanpassen aan de stijl die jij zoekt. Je kunt ze personaliseren door ze bijvoorbeeld te verven in de kleuren van het gebouw en zelfs je logo of een leuke quote plaatsen.

Kan ik daktrimmen zelf aanbrengen?

De vraag die vaak wordt gesteld is of je daktrimmen eenvoudig zelf kunt aanbrengen. In veel gevallen kan dit zeker. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet hoe het moet of dit gaat leren zodat je het op de juiste manier kunt bevestigen. Een epdm dakbedekking aanbrengen is dan zeker een aanrader op eens naar te kijken. Dit zijn kwalitatieve dakbedekking spullen met goede instructies zodat je dit volledig zelf kunt aanpakken.