LOADING

Type to search

De mogelijkheden van een zadeldak

Tuin Woontips

De mogelijkheden van een zadeldak

Share
De mogelijkheden van een zadeldak

Een zadeldak is een type dak waarbij er een punt wordt gevormd doordat er twee vlakken samen schuin over een huis of een ander bouwwerk staan. Dit type dak werd vaak geplaatst op oude huizen en is dus een vrij traditionele manier om een dak te bouwen en te plaatsen. Er zijn een aantal voordelen en een aantal nadelen aan dit type dak en in dit artikel zullen we je vertellen wat deze zijn. Zo kun je zelf afwegen of je een zadeldak wil en wat de voordelen voor jou zijn.

Voordelen van een zadeldak

Een van de grootste voordelen van een zadeldak is dat dit type dak je huis erg goed beschermt tegen regen en wind. Omdat het dak schuin is, waait de wind automatisch omhoog als het tegen je dak komt en blijft de regen niet op het dak liggen vanwege de zwaartekracht. Daarbij hoef je alleen aan de twee zijkanten van je dak een goot aan te leggen om het water af te laten voeren. Bij sommige daken is het noodzakelijk om een uitgebreid systeem aan te brengen om water weg te laten stromen. Als je dit niet aanbrengt kan het voorkomen dat water op je dak ophoopt en zelfs schade aan kan brengen. Daar heb je bij een zadeldak dus geen last van.

Een ander voordeel van dit type dak is dat het relatief goedkoop kan worden aangeschaft. Dat heeft gedeeltelijk te maken met het feit dat het type dak zo veel wordt gebruikt. Daardoor is veel materiaal en kennis over dit type daken beschikbaar. Een overkapping zadeldak kan je plaatsen op je huis, op een tuinhuisje of zelfs op je schuur. Er is dus heel veel mogelijk met een zadeldak.

Wil je duurzaam wonen? Hoewel je het in de eerste instantie misschien niet zou denken, is het gewoon mogelijk om zonnepalen op je zadeldak te plaatsen. Daarbij moet je je natuurlijk wel bedenken dat een zadeldak schuin is en dus niet noodzakelijkerwijs altijd in de zon staat. Het is dus belangrijk dat je nagaat of je dak in de goede richting staat en of het dus de moeite waard is om zonnepanelen te plaatsen. Als je maar een uur per dag zon hebt op je dak, dan bestaat de kans dat het niet nuttig is om zonnepanelen op je zadeldak te plaatsen.

Nadelen van een zadeldak

Een zadeldak heeft veel voordelen, maar kan in specifieke situaties ook nadelen hebben. Zo zou het je uitzicht kunnen beperken en heb je bovendien niet de beschikking over extra ruimte om iets te doen. Als je bijvoorbeeld een plat dak hebt, dan kun je daar in bepaalde gevallen een recreatieruimte creëren.

Daarnaast is er voor een zadeldak aanzienlijk meer materiaal nodig dan voor bijvoorbeeld een plat dak. Dat komt omdat de oppervlakte van het dak een stuk groter is.