LOADING

Type to search

De salontafel: weer helemaal hip!

Wooninspiratie Woonkamer Woontips

De salontafel: weer helemaal hip!

Share
De salontafel weer helemaal hip

In iedere huiskamer staat er wel eentje: een salontafel. Dat is ook logisch, want dit meubelstuk is uiterst functioneel. Meestal wordt deze voor de bank geplaatst. Dan kan je er je glas op kopje of kwijt als je gezellig aan het keuvelen bent. Let je wel op de onderzetter? Verder heeft een salontafel ruimte om bijvoorbeeld tijdschriften of andere zaken die je bij de hand wil hebben op te leggen. Vaak is er nog een tweede ruimte onder de tafel waar je bijvoorbeeld een boek kan neerleggen of andere zaken die je niet meteen gebruikt. Een salontafel is vaak ook mooi en een eyecatcher in de ruimte. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis ervan.

De geschiedenis van de salontafel

In de 18e eeuw deed een nieuw zitmeubel zijn intrede in de Engelse woningen: de sofa. Bij die sofa moest al gauw ook een nieuwer tafel worden ontwikkeld en dat was de sofa-tafel. Deze werd overigens niet voor de sofa geplaatst, maar ernaast. De sofa-tafel was ook veel hoger dan de salontafel en stond in het algemeen op twee poten die uit een kolom kwamen. Er zaten meerdere laden in een dergelijke tafel. Deze werd dus zowel gebruikt om items op te plaatsen als in op te bergen.

De sofa-tafel was de voorloper van de salontafel. Salon komt uit het Frans en betekent niets anders dan kamer. Maar in de 18e en 19e eeuw had ieder huis (van de gegoede burgerij) ook een aparte salon. Dit was in het algemeen de mooiste kamer van het huis en ook aan het meubilair werd extra aandacht besteed. Hier werden namelijk de gasten ontvangen en dan kon er gezellig gepraat worden onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers. De salontafel werd ook destijds gebruikt om het drinkgerei op te zetten. Maar in de salon kon de heer des huizes ook laten zien dat het financieel goed met hem ging. De salontafels waren vaak echte kunstwerken van de meest exotische houtsoorten. Als je een Engels landhuis bezoekt, let dan maar eens op in de salon.

De salon verdwijnt, maar de salontafel komt terug

Vandaag de dag ontvangen we de gasten gewoon in de woonkamer. Maar uiteraard willen we nog steeds dat deze er goed uitziet. Wellicht niet meer om te pronken met de financiële status, maar wel om duidelijk te maken dat er gekozen wordt voor een bepaalde stijl en gezelligheid. Een salontafel hoort er gewoon bij. Ontspannen op de bank of in een comfortabele fauteuil is het nu eenmaal prettiger babbelen. En als er dan een drankje bijkomt, kan de salontafel weer de functie vervullen waar deze oorspronkelijk is ontworpen.

Momenteel zijn er salontafels voor iedere stijl interieur. De laatste trend is salontafels voor een industriële inrichting. Ook daar wil je gasten immers comfort bieden, maar dan wel met een stoere tafel die past bij de rest van de inrichting. Maar ook voor andere stijlen zijn er passende tafels, bijvoorbeeld van hout of van metaal. Verbaas je maar eens over het enorme assortiment van een gespecialiseerde shop.