LOADING

Type to search

De verschillende soorten verf uitgelicht door een expert

Woontips

De verschillende soorten verf uitgelicht door een expert

Share
De verschillende soorten verf uitgelicht door een expert

Als je van plan bent om een schilderklus op te pakken, wacht je direct een eerste uitdaging. Welke verf ga je gebruiken? Een snelle blik op het internet leert je al dat er een grote diversiteit aan verfsoorten bestaan en dan hebben we het niet over de kleur. We zijn hier eens voor je ingedoken. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten verf uitgelicht door een expert.

Waarom het belangrijk is om inzicht te hebben in de verschillende soorten verf

Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt, delen we in Woon-taal diverse interessante tips over het inrichten en onderhouden van je huis en tuin. Je kunt bijvoorbeeld elders op onze website hoe je succesvol een plafond kunt verven. In dit betreffende artikel lees je alles wat je moet weten om deze klus op de juiste manier aan te pakken. Dit artikel kun je zien als vervolg hierop want we gaan in op welke verf je hiervoor het beste kunt gebruiken. Omdat niet iedere verf hiervoor geschikt is, is het belangrijk om inzicht te hebben in de verschillende soorten verf die er zijn.

Verschillende verfsoorten op een rijtje

Het grootste verschil tussen de verfsoorten waaruit je kunt kiezen is een verf op terpentinebasis voor buiten gebruik of een verf op waterbasis waar Wijzonol Aqua Zijdeglans

een goed voorbeeld van is. Dit is immers een verf die zeer veel gebruikt wordt gezien de uitstekende kwaliteit hiervan. Daarnaast is een primer een veelgebruikte optie omdat dit de belangrijke tussenlaag vormt tussen de ondergrond en de verf die uiteindelijk zichtbaar zal zijn. Een grondverf neemt de zuigende werking van een ondergrond weg waardoor vocht en vuil niet meer kan doordringen. 

Keuzemogelijkheden in muurverf

Ook als we kijken naar muurverf heb je diverse keuzemogelijkheden. De bekendste muurverf is uiteraard latex. Dit is een witte muurverf die je kunt mixen met kleurtinten. Je kunt hierbij de keuze maken voor vinyl latex voor vochtige ruimtes, de “standaard” decoratieve latex of de acryllatex (ook bekend als acrylaatverf) voor een betere dekking en de bestandheid tegen vuil of waterspatten zoals kan voorkomen in een keuken. Als voordelig alternatief op latex kun je de keuze maken voor witkalk maar let op, deze verf kan niet als onderlaag dienen voor latex. Tot slot kun je de keuze maken voor een muurverf op basis van Alkydhars. Deze verf is uitstekend geschikt voor het overschilderen van nicotine-, vocht- en roetvlekken.

Overige verfsoorten op een rijtje:

 • Vernis, blanke lak waarmee de structuur van het materiaal zichtbaar blijft.
 • Magnetische verf, waaraan sterke magneten blijven hangen
 • Whiteboard, schoolbord of krijtbordverf, overschrijfbare verf
 • Metallic-, glas- of glitter muurverf, met reflecterende metaaldeeltjes
 • 3D muurverf, langzaam drogende verf op basis van kunstharsdispersie waarin een structuur kan worden aangebracht.
 • Structuurverf, een verf waarin een fijne- of grove korrelstructuur is verwerkt.
 • Fluorescerende- of glow in the dark verf
 • Blacklight verf, onzichtbare verf bij daglicht
 • Reflecterende verf, veel gebruikt in bij wegverkeer
 • Metaalverf, om roest weg te werken en eventuele corrosievorming te voorkomen
 • Radiatorverf, hittebestendige verf