LOADING

Type to search

De voordelen van een lichtkoepel

Woonkamer

De voordelen van een lichtkoepel

Share
De voordelen van een lichtkoepel

Daglicht is goed voor een mens, het natuurlijk licht zorgt ervoor dat onze biologische klok weet wanneer we actief kunnen zijn en wanneer het tijd is om te rusten. Vanwege ons werk en de weersomstandigheden kunnen we meestal maar beperkt buiten zijn om te genieten van het natuurlijke licht. De ramen bieden uiteraard ook daglicht, maar in de meeste woon- en werkruimtes is dat beslist niet overvloedig. Als het pand zich er voor leent, is een dak- of lichtkoepel vaak een goede optie om extra licht in een ruimte te brengen. Dit geldt zowel voor woningen als zakelijke panden.

Wat kan je verwachten van een lichtkoepel?

1. Extra daglicht

Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om de grootte van de lichtkoepel aan te passen aan de behoefte aan daglicht. Vooral voor ruimtes waar het licht maar aan een zijde kan binnendringen, is dit een uitstekende manier om toch overal voldoende licht te krijgen. In een kantoorruimte kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan het de sfeer, omdat kunstlicht, zoals dimbaar licht, de ogen meer vermoeit dan daglicht. In een woning verhoogt een lichtkoepel het woongenot.

2. Ventilatie

Een dagkoepel kan ook worden toegepast om extra ventilatie te bieden van een vochtige ruimte. Hiertoe kan de koepel worden uitgerust met ventilatieroosters of de mogelijkheid bieden om de koepel open te zetten waardoor frisse lucht kan worden toegelaten om het vochtpercentage aanzienlijk te verminderen.

3. Nooduitgang

Deze optie wordt vooral toegepast in zakelijke panden om in geval van nood de werknemers een extra mogelijkheid te bieden om het pand te verlaten. In dat geval moeten er uiteraard extra voorzieningen worden getroffen om het mogelijk te maken de lichtkoepel voor dat doel te gebruiken. De ontsnappingsroute moet dan duidelijk worden aangegeven. Het verdient ook aanbeveling om oefeningen te houden om de effectiviteit te vergroten.

4. Energiebesparing

Omdat via een lichtkoepel meer zonlicht in de ruimte daaronder komt, kan een lichtkoepel ook dienen om energie voor verwarming te besparen naast het feit dat er al bespaard wordt op de elektriciteit omdat er minder snel gebruik hoeft te worden van kunstlicht. Om effectief energie voor verwarming te besparen kan de lichtkoepel met dubbel of driedubbel materiaal worden uitgerust. Hierdoor is ook de lichtkoepel onderdeel van je isolatiemaatregelen.

5. Een lichtkoepel maakt een pand aantrekkelijk

Mensen houden van daglicht en een lichtkoepel kan daarvoor zorgen. Dat is niet alleen prettig voor jou als huidige gebruiker, het maakt een pand ook aantrekkelijker voor een eventuele koper. Een lichtkoepel valt meteen op, zowel binnen als buiten en daar kan jij je voordeel mee doen.

6. Zachtjes tikt de regen…

Niet iedereen vindt het een voordeel als de regen hoorbaar op de lichtkoepel valt, maar veel mensen vinden dat geluid juist erg rustgevend. Daarbij is er op de momenten dat het buiten grijs en nat is met een lichtkoepel binnen beduidend meer daglicht dan uitsluitend met het zijwaartse licht via het raam. En uiteraard ben je met een lichtkoepel de eerste die weer profiteert van de zonneschijn na de regenbui.