LOADING

Type to search

Dit is de beste manier om te beginnen met een tuinaanleg

Tuin

Dit is de beste manier om te beginnen met een tuinaanleg

Share
Waarom je kunstgras moet nemen in de tuin

Of je nu een nieuwe tuin wil aanleggen of jouw bestaande tuin gaat renoveren, een tuinaanleg begint met een goed plan. Een uitgebreid oriëntatieproces is de sleutel tot een succesvol resultaat. In dit blogartikel helpen wij jou met de voorbereiding voor het aanleggen van jouw droomtuin.

Begin met de juiste vragen

Wat wil je nu eigenlijk? Dat is een lastige en veelomvattende vraag. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het inrichten van jouw tuin. Om tot een antwoord te komen kun je jezelf de volgende sub-vragen stellen:

  • Welke activiteiten wil ik graag in mijn tuin doen? Denk bijvoorbeeld aan zonnen, spelen met de kinderen of barbecueën met vrienden.
  • Moet de tuin kindvriendelijk zijn?
  • Moet de tuin seniorvriendelijk zijn?
  • Wat voor sfeer wil je creëren in de tuin?

Kies de gewenste tuinstijl

De volgende stap in het proces is het kiezen van de gewenste tuinstijl. Een tuinstijl geeft een duidelijke richting in hoe je de tuin wil gaan vormgeven. Hieronder hebben wij een aantal populaire tuinstijlen op een rijtje gezet.

  • De klassieke tuin: een romantische strakke tuin dat zich kenmerkt met mooie zichtlijnen.
  • De moderne tuin: een strak tuinontwerp met faciliteiten die nodig zijn om ieder moment van de tuin te genieten.
  • De stadstuin: een groene oase in een druk gebied.
  • De kindvriendelijke tuin: ingericht op een veilige manier met veel speelmogelijkheden.
  • De eco tuin: Een tuin waarin je zoveel mogelijk zelfvoorzienend bent. Bij de aanleg wordt er rekening gehouden met mens, dier en natuur.
  • De loungetuin: een tuin die is ingericht om te relaxen.

Fysieke oriëntatie

Na het beantwoorden van de vragen en het kiezen van de tuinstijl, kun je beginnen met het opdoen van fysieke inspiratie. Misschien heb je het de afgelopen jaren al gedaan: welke tuin van vrienden of familie vind je ontzettend mooi? Welke onderdelen zou je graag of juist absoluut niet willen laten terugkomen in jouw eigen tuin? Bezoek daarnaast eens een tuinbeurs of een tuinaanlegbedrijf in de omgeving.

Online oriëntatie

Je kunt daarnaast gebruik maken van het internet om oriëntatie op te doen voor jouw droomtuin. Via tuin websites en sociale media zoals Pinterest vind je de leukste ideeën en tips voor een mooie tuin. Je kunt een moodboard maken met afbeeldingen van al jouw favoriete tuinen, materialen en planten, zodat je een visueel overzicht creëert. Naast het zoeken van afbeeldingen kun je natuurlijk ook video’s van tuinen bekijken.

De aanleg

Na de oriëntatiefase kun je een plan opstellen. Neem contact op met een bedrijf zoals tuinaanleg Dordrecht en laat een tuinontwerp maken. Vergelijk offertes van verschillende bedrijven met elkaar zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Daarna kan jouw droomtuin gerealiseerd worden.