15 tips om zo duurzaam mogelijk te wonen
Share
Als je bewust bezig bent met je omgeving, het klimaat en de toekomst zal duurzaam wonen je aanspreken. Daarnaast werkt duurzaam wonen enorm bevorderend als je je rekeningen in de hand wil houden en die wens heeft iedereen uiteraard wel. Het is dus zeker aan te raden of je deze 15 tips om zo duurzaam mogelijk te wonen kunt toepassen.
Wat is duurzaam wonen?
Aandacht voor het klimaat, de toekomst en de omgeving is tegenwoordig een hot item. De wens om duurzaam te wonen sluit hier perfect op aan. Duurzaam wonen is erop gericht om je woning op een dusdanige manier aan te passen dat je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Je streeft hierbij dus bijvoorbeeld naar een maximale beperking van water- en energieverbruik. Daarnaast speelt je materiaalgebruik en je levensstijl bij de bewoning van je huis een belangrijke rol. Duurzaam wonen is zeker géén modetrend, levenswijze of overtuiging maar vooral een stuk bewustwording.
Wanneer leef je in een duurzaam huis?
Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het antwoord op de vraag wanneer je in een duurzaam huis leeft. Duurzaamheid heeft immers betrekking op veel factoren. Grofweg kun je dit als volgt indelen:
- Duurzaam je huis bouwen
- Kiezen voor duurzaam interieur
- Duurzaam energieverbruik
- Energiezuinig wonen
- Duurzame levensstijl
In onze onderstaande 15 tips om zo duurzaam mogelijk te wonen geven we diverse voorbeelden hoe je deze verantwoorde gedachtegang kunt invullen.
Duurzame woning verdient zichzelf terug
Het verduurzamen van je woning is soms best een flinke kostenpost. Het is van belang om dit te zien als een investering. Een duurzame woning verdient zichzelf in de meeste gevallen zeker terug. In behoorlijk veel situaties maak je immers aanspraak op subsidie (zeker de moeite waard om dit na te gaan) maar dit verdienmodel komt ook tot uiting in lager wordende rekeningen. Daarnaast is de prijs die we hiervoor van onze omgeving terugbetaald krijgen onbetaalbaar.
Dit zijn onze 15 duurzaam wonen tips
- Gebruik van duurzame materialen zoals hout met het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk
- Gebruik hoogrendementsbeglazing
- Kies bij voorkeur voor compacte ruimtes
- Gebruik ecologisch isolatiemateriaal als hennep, vlas, houtvezel of schapenwol
- Onderschat de waarde van vloerisolatie niet
- Kies voor interieur dat gemaakt is van duurzame materialen zoals hout, wol, vilt, bamboe, kurk, linnen, jute, riet en touw.
- Kies voor duurzame LED verlichting
- Watergedragen verf in plaats van verf op terpentine basis
- Sluit je aan bij een groene energieleverancier
- Plaats overal waar mogelijk tocht strips
- Wek zelf energie op met behulp van zonnekracht of wind
- Maak gebruik van de mogelijkheden van domotica (slimme verlichting en klimaatbeheersing)
- Overweeg een groen dak en maak gebruik van de waarde van de natuur
- Vang regenwater op en hergebruik het
- Kijk of je afgedankte meubels of materialen kunt opknappen en geeft het een tweede leven. Lukt dat niet? Doe dan aan afvalscheiding en kies voor tweedehands.