Geld besparen met slimme verlichting
Share
Hoe slim ben jij, als het om verlichting gaat? Ga je zelf verstandig met lampen, en de energie die zij gebruiken om? Of heb je gekozen voor lampen die zelf slim zijn, en niet meer of feller branden dan echt noodzakelijk is? Welke methode je ook kiest, een beetje kritisch kijken naar hoe je met verlichting omgaat in en om je woning is nooit een overbodige luxe.
Ze branden vaak voor niets
Lampen, die gebruiken we om de boel te verlichten als de zon dat niet doet. Als het ’s avonds buiten donker is, of als we ons in een ruimte bevinden waar geen, of niet genoeg, zonlicht naar binnen komt om goed te kunnen zien, dan zetten we een lampje aan. Zo kunnen we ook dan gewoon verder gaan met ons leven, wel zo handig.
Slim omgaan met verlichting betekent dat je wel een beetje kritisch kijkt naar de momenten waarop je de lampen aan hebt, en hoeveel je er tegelijk hebt branden. Te vaak hebben we meer lampen aan in ons huis dan nodig is, en dat kost onnodig veel energie. Daar een beetje verstandig mee omgaan kan je niet alleen een lagere energierekening opleveren, maar levert als we dat op grote schaal doen ook een flinke milieuwinst op.
De makkelijkste manier om dit te doen, is om voortaan alleen lampen aan te hebben in ruimtes waar je je ook echt bevindt. Heel vaak branden er lampen in kamers waar we helemaal niet zijn. Vergeten uit te zetten, soms voor hele dagen of avonden. Simpelweg de lamp uitdoen als je een ruimte verlaat levert in dat geval heel wat op.
Laat de lampen het werk doen
Jezelf aanwennen altijd de lampen uit te doen als je een ruimte verlaat is natuurlijk een goede gewoonte. De lampen dit zelf laten doen is misschien nog wel beter; die kunnen het namelijk echt nooit vergeten. Je kunt ervoor kiezen om lampen te gebruiken die je kunt programmeren via een app. Zo gaan zij altijd op een vaste tijd aan en weer uit, wat vooral handig is bij het opstaan en naar bed gaan. Kies je voor LED verlichting, dan ben je nog eens extra zuinig bezig.
Je kunt er ook voor kiezen een sensor te laten plaatsen. Deze doet het licht aan zodra hij beweging detecteert, en zet het weer uit als er een tijd niet bewogen wordt. Minder geschikt voor in de woonkamer, als je dan lekker op de bank hangt gaat opeens het licht uit, maar wel prima voor bijvoorbeeld een gang of zelfs in je tuin. Een buitenlamp met sensor zorgt ervoor dat je tuin iedere keer als er een gast (of dit nu om een ongenode of welkome gaat) in de buurt komt vanzelf verlicht wordt. Handig, veilig en energiebesparend!