LOADING

Type to search

Alles over gietvloeren

Wooninspiratie

Alles over gietvloeren

Share
gietvloeren

Ben je van plan om een nieuwe vloer aan te leggen? Dan is een gietvloer zeker een optie die je moet overwegen. Gietvloeren kunnen zeker gezien worden als een van de woontrends van dit moment. Waarom het echter niet helemaal de juist is om een gietvloer als trend te beschouwen ontdek je in deze blog waarin we je alles vertellen over gietvloeren.

Wat zijn gietvloeren?

Gietvloeren zijn vloeren die (zoals de naam al aangeeft) over een draagvloer wordt gegoten. Het is een relatief dunne voer die uiteraard volledig naadloos is. De meeste gietvloeren bestaan uit 4 lagen die bij elkaar niet meer dan 3 millimeter dik zijn. Het is een vloer die in iedere kleurstelling of combinatie van kleurstellingen verkrijgbaar zijn en een uitstraling heeft die vooral past bij een moderne- of een industriële wooninrichting.

Voor welke ruimtes zijn gietvloeren het meest geschikt?

Als je jezelf afvraagt voor welke ruimtes gietvloeren het meest geschikt zijn, kunnen we je een wat flauw antwoord geven. Eigenlijk kun je een gietvloer in alle ruimtes laten plaatsen. Dit is zeker gezien de uitstraling het geval. Als we kijken naar het praktisch gemak, dan zijn bijvoorbeeld de badkamer en de keuken zeer geschikt. Doordat een gietvloer naadloos is, is deze prima vocht- en vuilbestendig. Daarnaast heeft zo’n dunne vloer het grote voordeel dat je hier uitstekend een vloerverwarming onder kunt plaatsen. Dit is zeker een groot voordeel voor in de badkamer maar ook in de woonkamer. Daarnaast is een gietvloer zowel antistatisch als antislip wat een belangrijk voordeel is in natte ruimtes.

Voordelen van gietvloeren:

  • Zeer slijtvast
  • Naadloos en hierdoor makkelijk schoon te houden
  • Strakke uitstraling
  • Antistatisch en antislip
  • Te combineren met vloerverwarming

Nadelen van gietvloeren:

  • Duur in aanschaf
  • Een erg harde ondergrond
  • Niet te combineren met iedere woonstijl
  • Heeft geen geluidsisolerende eigenschappen (niet geschikt voor bovenwoningen)

Prijs van een gietvloer

De prijs van een gietvloer is afhankelijk van het soort vloer waar je keuze op valt. Een steentapijt is de meest voordelige optie die je hebt. Dit is een laag bestaande uit kleine kwartssteentjes of grind die met elkaar verbonden zijn door epoxyhars. Dit is een soort kunsthars. Je kunt ook de keuze maken voor een troffelvloer (ook wel een mortelvloer genoemd). Deze vloer heeft de uitstraling van een steentapijt maar is strakker, krasbestendiger en vooral beter schoon te houden. Een vloer van polyurethaan geeft een woonruimte een mooie hoogwaardige en strakke uitstraling. Dit is de duurste optie biedt alle voordelen die we hierboven onder je aandacht gebracht hebben.

Gietvloer zelf aanleggen of laten doen?

Het aanleggen van gietvloeren is specialistisch werk. Daarnaast is het een flinke klus dat wel 4 dagen kan duren. De keuze tussen een gietvloer zelf aanleggen of dit laten doen, is dan vaak ook wel snel gemaakt. Let er uiteraard wel op dat je dit door een betrouwbare vakman laat doen en dat de vloer van goede kwaliteit is. Het is immers zeer lastig om een gietvloer te verwijderen.

Dit laatste brengt ons op de duurzaamheid van gietvloeren en waarom het niet helemaal juist is om dit als woontrend te zien. Als je weet dat een gietvloer ook bij intensief gebruik wel 50 jaar mee kan gaan, kunnen we immers niet meer spreken van een “trend”.