Waarom een goed binnenklimaat zo belangrijk is voor je gezondheid
Share
Als je last hebt van een allergie of longproblemen zoals astma, weet je als geen ander waarom een goed binnenklimaat zo belangrijk is voor je gezondheid. Het inademen van een gezonde lucht zorgt voor de benodigde verlichting. In de praktijk is dit echter lang niet altijd het geval. Een onzichtbaar gevaar ligt op de loer. Je binnenklimaat is vaak lang niet altijd zo goed als je denkt!
3 factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van het binnenklimaat
Er zijn grofweg 3 factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van het binnenklimaat:
- De temperatuur
- De luchtvochtigheid
- De luchtkwaliteit
Over het eerstgenoemde punt kunnen het kortst zijn. Op het moment dat een woning of bedrijfsruimte goed geïsoleerd is, kunnen we de temperatuur op deze plek op een eenvoudige manier zelf beheersen.
Wat is de optimale luchtvochtigheid in huis?
Een optimale luchtvochtigheid is van groot belang voor een gezond binnenklimaat. De meest ideale luchtvochtigheid in een huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Dit gewenste niveau moet zowel in de winter als in de zomer in stand gehouden blijven om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit is eenvoudig te realiseren door goed te ventileren. Dit is vooral belangrijk na het douchen, koken en wassen. Dit zijn handelingen waarbij veel vocht vrijkomt.
Vochtproblemen zijn herkenbaar aan de lelijke vochtplekken en zwarte schimmels die ontstaan op de kwetsbare plaatsen in een ruimte. Deze schimmels zijn verantwoordelijk voor een zeer ongezond leefklimaat. Dit is immers een paddenstoel die zich uitstekend kan ontwikkelen in warme en vochtige ruimtes. Afhankelijk van de plaats van de schimmelvorming kan het de ondergrond aantasten, ongedierte aantrekken en het vocht vasthouden. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan waarvan benauwdheidsklachten bij astmatische mensen een goed voorbeeld is. Goed ventileren is dus essentieel, juist bij woningen die goed zijn geïsoleerd.
Is frisse lucht ook een schone lucht?
Je zou zeggen dat je door een raam open te zetten ervoor zorgt dat je een frisse- en kwalitatief schone lucht binnenkrijgt. Dat is echter niet het geval. Fris heeft betrekking op de gevoelstemperatuur maar zeker niet op de kwaliteit hiervan. Zeker in drukke gebieden zoals in de stad haal je door het openzetten van een raam juist de uitlaatgassen en de uitstoot van industrie naar binnen. Dit komt samen met de onzichtbare luchtvervuiling die je binnen hebt. Je leest het goed, ook binnen heb je last van veel vervuilende factoren. Tabaksrook, bacteriën, schimmels, pollen, huisstofmijt, haar van huisdieren, virussen en micro-organismen zijn vervuilende stoffen die de luchtkwaliteit binnen beïnvloeden. De oplettende lezer uit dit stuk al een conclusie getrokken: de luchtkwaliteit binnen is slechter dan de luchtkwaliteit buiten!
De grote invloed van luchtkwaliteit op het binnenklimaat
De invloed van de luchtkwaliteit op het binnenklimaat is dus groot. Het feit dat we in Nederland meer dan driekwart van onze tijd binnen verblijven, onderstreept het belang om te zorgen dat de lucht die we inademen zo schoon mogelijk is. Je kunt hierop invloed uitoefenen door een luchtreiniger neer te zetten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dit wel degelijk verschil maakt, mits je uiteraard kiest voor een luchtreiniger van een goede kwaliteit. Een luchtreiniger verwijdert fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht. Daarnaast kun je kiezen voor een luchtreiniger die de luchtvochtigheid in een ruimte in stand houdt (dus met een binnenklimaat meter) en zorgt voor temperatuurbeheersing, dus is te gebruiken als airco of als verwarming. Het binnenklimaat zal hierdoor aanzienlijk verbeteren.
Waarom een goed binnenklimaat zo belangrijk is voor je gezondheid
Tot slot het antwoord op de vraag waarom een goed binnenklimaat zo belangrijk is voor je gezondheid. We kunnen dit het beste met een paar cijfers onderbouwen want doordat we automatisch in- en uitademen, beseffen we ons niet dat we dit 12 tot 15 keer per minuut doen en met zo’n 400-500 ml per ademteug. dit betekent dat we zo’n 20.000 keer per dag ademen. Als we gezond zijn en een schone lucht tot onze beschikking hebben, zien we het ademen als vanzelfsprekendheid. Als dit niet het geval is, besef je hoe belangrijk een goed binnenklimaat is voor je gezondheid.