LOADING

Type to search

Groei je eigen bonsai

Tuin Wooninspiratie Woontips

Groei je eigen bonsai

Share

Volgens een oosterse wijsheid is het groeien van bonsai de sleutel tot geduld, wijsheid en kracht. Je kunt een bonsai in een groencentrum kopen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als er zelf een laten groeien. Door hem zelf te kweken, kun je de boom laten groeien naar jouw smaak. En wie weet leer je wel een van die boven genoemde eigenschappen.

Welke boom kies ik?

Een bonsai is een miniatuur van een boom en je kunt dus van elke willekeurige boom een bonsai maken. Om te beginnen moet je kiezen met welk boomsoort je wilt werken. Het verstandigste is om een boomsoort te kiezen die het in Nederland goed doet, maar verder staan alle opties open. Kies voor een naaldboom als je wilt dat je boompje het hele jaar groen blijft. Kies voor een loofboom als je het effect van de seizoenen wil zien in je bonsai.

Hoe begin ik?

Een bonsai groeit het beste in een ondiepe pot van keramiek. Er zijn speciale bonsai-potten te koop. Als je een andere pot van keramiek gebruikt, let er dan op dat er onder de pot wel een gat zit om het overvloedige water af te voeren.

In een groencentrum kun je een klein boompje kopen van drie of vier jaar oud. Deze boom gebruik je als basis. Thuis haal je de boom voorzichtig uit zijn pot. Gebruik eetstokjes om het zand van de bovenkant te vegen totdat de wortels zichtbaar worden.

Knip alle kleine en dode takjes weg. Hierdoor wordt de hoofdstructuur van het boompje zichtbaar. Ook is het belangrijk om de hoofdtak van de boom af te knippen op de hoogte waarop je je bonsai wil hebben. Zorg ervoor dat er een zijtak in de buurt zit die de functie van hoofdtak kan overnemen.

Nu de structuur van de boom zichtbaar is geworden, kun je beginnen met het vormgeven. Gebruik aluminiumdraad en draai deze voorzichtig maar stevig om de stam heen. Het beste kun je de stam vasthouden met een hand en het draad met de andere. Draai eerst een draad om de stam van de boom heen. Hierna kun je de stam voorzichtig buigen naar de vorm die jij mooi vindt. Vervolgens draai je aluminiumdraad om de takken heen. Deze kun je ook vormen naar wens.

Haal met de eetstokjes voorzichtig het zand weg rond de wortels. Nadat deze zichtbaar zijn geworden knip je de lange wortels af. Je kunt tot een derde van de wortels snoeien. Hierna plaats je de boom in de ondiepe pot. Vul de pot bij met potgrond, zorg ervoor dat deze stevig staat en geef hem veel water.

Hoe verzorg ik een bonsai boom?

De aluminiumdraden moeten na een paar maanden verwijderd worden omdat ze anders in de stam groeien. Ook is het belangrijk om de boom voldoende water te geven en hem regelmatig bij te snoeien.