LOADING

Type to search

Haal het meeste uit natuurlijk licht

Woontips

Haal het meeste uit natuurlijk licht

Share
Natuurlijk zonlicht is een ontzettend belangrijk element in het ontwerpen van een kamer. Het verandert een donkere kamer in een leefbare en open ruimte vol potentie. Natuurlijk licht is bovendien ontzettend gezond voor de mens: het geeft energie en bevordert productiviteit. Kortom, natuurlijk licht is je grootste vriend, ook binnenshuis. Om ervoor te zorgen dat je hier optimaal gebruik van maakt, volgen hier een aantal tips. Controleer het licht met raambekleding Daglicht is goed, maar er zijn momenten waarop je het liever even blokkeert. Zo is het niet fijn dat er plots fel zonlicht op je gezicht schijnt als je een keer een ochtend kan uitslapen. Daarom is de juiste raambekleding nodig: een die zowel het licht goed doorlaat als kan blokkeren. Houten jaloezieën zijn ideaal om het licht te regelen en handig te bedienen. Zeker als je gebruik wilt maken van hout in het interieur, kunnen ze een meerwaarde bieden. Heb je liever een compleet open uitzicht, maar zoek je iets anders dan bijvoorbeeld een rolgordijn? Dan kunnen plissegordijnen een ideale oplossing zijn. Een ander voordeel hiervan is dat ze in diverse ontwerpen beschikbaar zijn. Lichte kleuren Waar donkere kleuren het natuurlijke licht absorberen, wordt dit door lichtere kleuren gereflecteerd. Daarom kun je met lichtere kleuren, vooral op de muren, de kamer ruimer en lichter maken. Dit geeft je ook de optie om te combineren met wat meer donkere kleuren. Aardse tonen in een lichte ruimte vallen immers op en kunnen een bepaalde sfeer creëren. Hierdoor kun je een meubelstuk net wat meer laten opvallen. Dit geldt bovendien ook voor de vloeren in de kamer: harde vloeren, van hout of steen, worden levendiger gemaakt door het licht. Uiteraard kun je ook hier leuk mee spelen met een kleedje. Spiegels Reflectieve oppervlaktes weerkaatsen het licht en verspreiden deze door de ruimte. Als je het liefst een verlichte kamer wil, kan het dus geen kwaad om een decoratieve spiegel neer te zetten. De kamer zal ruimer en lichter aanvoelen, waardoor ook de psychologische voordelen van het daglicht zullen toenemen. Ook een tafel met een glazen top, of iets dat op eenzelfde manier reflecteert, kan dit effect hebben. Laat het licht dus goed door de kamer stuiteren en creëer een gevoel van ruimte. Natuurlijk licht en meubels Zoals eerder genoemd, werkt een lichtere kleur goed met natuurlijk daglicht. Dit betekent echter niet dat je voor meubels met lichtere tinten moet kiezen. Als je je zinnen hebt gezet op een donker meubelstuk, kun je dit ook met het licht laten werken. In dit geval is het belangrijk dat er genoeg ruimte onder en boven het meubelstuk is om het licht in de ruimte te laten. Hierdoor heb je een donker meubelstuk, zonder dat je veel daglicht verliest.

Natuurlijk zonlicht is een ontzettend belangrijk element in het ontwerpen van een kamer. Het verandert een donkere kamer in een leefbare en open ruimte vol potentie. Natuurlijk licht is bovendien ontzettend gezond voor de mens: het geeft energie en bevordert productiviteit. Kortom, natuurlijk licht is je grootste vriend, ook binnenshuis. Om ervoor te zorgen dat je hier optimaal gebruik van maakt, volgen hier een aantal tips.

Controleer het licht met raambekleding

Daglicht is goed, maar er zijn momenten waarop je het liever even blokkeert. Zo is het niet fijn dat er plots fel zonlicht op je gezicht schijnt als je een keer een ochtend kan uitslapen. Daarom is de juiste raambekleding nodig: een die zowel het licht goed doorlaat als kan blokkeren. Houten jaloezieën zijn ideaal om het licht te regelen en handig te bedienen. Zeker als je gebruik wilt maken van hout in het interieur, kunnen ze een meerwaarde bieden. Heb je liever een compleet open uitzicht, maar zoek je iets anders dan bijvoorbeeld een rolgordijn? Dan kunnen plissegordijnen een ideale oplossing zijn. Een ander voordeel hiervan is dat ze in diverse ontwerpen beschikbaar zijn.

Lichte kleuren

Waar donkere kleuren het natuurlijke licht absorberen, wordt dit door lichtere kleuren gereflecteerd. Daarom kun je met lichtere kleuren, vooral op de muren, de kamer ruimer en lichter maken. Dit geeft je ook de optie om te combineren met wat meer donkere kleuren. Aardse tonen in een lichte ruimte vallen immers op en kunnen een bepaalde sfeer creëren. Hierdoor kun je een meubelstuk net wat meer laten opvallen. Dit geldt bovendien ook voor de vloeren in de kamer: harde vloeren, van hout of steen, worden levendiger gemaakt door het licht. Uiteraard kun je ook hier leuk mee spelen met een kleedje.

Spiegels

Reflectieve oppervlaktes weerkaatsen het licht en verspreiden deze door de ruimte. Als je het liefst een verlichte kamer wil, kan het dus geen kwaad om een decoratieve spiegel neer te zetten. De kamer zal ruimer en lichter aanvoelen, waardoor ook de psychologische voordelen van het daglicht zullen toenemen. Ook een tafel met een glazen top, of iets dat op eenzelfde manier reflecteert, kan dit effect hebben. Laat het licht dus goed door de kamer stuiteren en creëer een gevoel van ruimte.

Natuurlijk licht en meubels

Zoals eerder genoemd, werkt een lichtere kleur goed met natuurlijk daglicht. Dit betekent echter niet dat je voor meubels met lichtere tinten moet kiezen. Als je je zinnen hebt gezet op een donker meubelstuk, kun je dit ook met het licht laten werken. In dit geval is het belangrijk dat er genoeg ruimte onder en boven het meubelstuk is om het licht in de ruimte te laten. Hierdoor heb je een donker meubelstuk, zonder dat je veel daglicht verliest.