LOADING

Type to search

Hoe hang je een schilderij op?

Klussen Wooninspiratie Woontips

Hoe hang je een schilderij op?

Share

Een schilderij geeft sfeer aan je huis en maakt die wand wat minder leeg. Als je het schilderij van je dromen hebt uitgezocht, hoe krijg je die aan je muur? Hier vind je een aantal tips en trucs.

Waar hang ik hem op?

Als je een schilderij boven een bank wil hangen, moet het schilderij niet groter zijn dan de bank. Een ideaal schilderij neemt twee derde van de ruimte in beslag. Let er ook op dat er niemand met zijn hoofd tegenaan kan komen wanneer er op de bank gezeten wordt. Meet dus eerst de ruimte die je wilt gebruiken op. Hoe je het aftekent is afhankelijk van het ophangsysteem dat je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat het schilderij goed in het midden van de gereserveerde ruimte komt te hangen. Je kunt dit het beste uitproberen met drie personen. Twee personen houden het schilderij vast op de plaats waar je hem van plan bent om op te hangen. De derde persoon kijkt van een afstandje of dit inderdaad goed staat of niet.

Wat voor soort muur heb ik?

In een houten muur kun je gemakkelijk een spijker slaan, hier hoeft geen boormachine aan te pas te komen. Maar bij andere soorten muur wordt het al snel nodig om te gaan boren. Op het moment dat je een gat boort, is het belangrijk om een plug te gebruiken voordat je de schroef er in draait. Voor holle wanden zijn speciale pluggen ontworpen.

Wil ik wel boren?

Als je geen gaten in je muur wilt boren, of niet beschikt over een boormachine, zijn er ook andere opties. Er zijn speciale plakstrips om fotolijsten of schilderijen mee aan de muur te hangen. Deze strips kun je later zonder veel moeite verwijderen. Het nadeel van deze strips is dat ze niet heel sterk zijn. Als je dus een grote, zware lijst hebt, is het geen goed idee om deze strips te gebruiken.

Hoe zal ik het schilderij ophangen?

De eenvoudigste manier om een schilderij op te hangen, is door hem rechtstreeks aan een schroef of haakje op te hangen. Je kunt een draadje spannen tussen de twee wanden van het schilderij. Door het draadje over de schroef te hangen, kun je het schilderij makkelijker recht hangen.

Een andere manier om je schilderij op te hangen, is door een ophangsysteem aan het plafond te bevestigen. Dit systeem bevestig je met schroeven. Uit deze rails komen draden waar je het schilderij aan hangt. Je kunt met dit systeem het schilderij gemakkelijk wat hoger of wat meer naar links of rechts verplaatsen.

Als je geen zichtbare draadjes wilt, kun je het schilderij ook op een richel zetten. Door een houten plankje aan je muur te bevestigen, creëer je sta-ruimte voor je schilderij. Je kunt ook een lange richel plaatsen en schilderijen van verschillende groottes erop uitstallen. Dit geeft een speels, modern effect en is vooral geschikt voor een minder formele setting.