LOADING

Type to search

Hoe maak ik mijn huis kindvriendelijk?

Wooninspiratie Woontips

Hoe maak ik mijn huis kindvriendelijk?

Share

Als je je eerste (klein)kind krijgt valt je waarschijnlijk op dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit. Wat kun je doen om je huis aan te passen aan kleine kinderen? Hier volgen een paar algemene tips.

Gevaarlijke middelen

Schoonmaakmiddelen bewaar je waarschijnlijk in het kastje onder de gootsteen, zoals de meesten. Deze middelen hebben meestal vrolijke kleuren en zijn daardoor extra aantrekkelijk voor kleine kinderen. Zet ze daarom uit het zicht en uit bereik van de kleine kinderhandjes. Je kunt ze in een hoog kastje zetten of een kinderbeveiliging instaleren op de deuren, zo worden ze niet zomaar gepakt. Ditzelfde geld voor medicijnen, messen en andere gevaarlijke of giftige middelen.

Gevaarlijke situaties

Op het moment dat de kinderen beginnen met kruipen of lopen valt het je misschien pas op hoeveel gevaarlijke situaties er in een huishouden zijn. Hier volgen een aantal:

  • De trap. Installeer een traphekje zodat je kleine kind niet zomaar de trap af kan vallen.
  • Hoeken en punten. Kasten en tafels kunnen puntige hoeken hebben waar een klein kind zich gemakkelijk aan kan stoten. Je kunt je hoekige tafel omwisselen voor een ronde of hoekbescherming over de gevaarlijke punten plakken.
  • Open vuur. Bewaar lucifers of aanstekers buiten bereik. Kaarsen kun je aansteken als ze buiten bereik van het kind staan, maar laat ze nooit onbeheerd achter. Zorg ervoor dat je fornuis kinderbeveiliging heeft. De oven of open haard staan over het algemeen in een open ruimte dus zijn gemakkelijk bereikbaar voor een kind. Laat je kind dus niet alleen bij deze hittebronnen.
  • Verwarming. Zowel de radiator als de verwarmingsbuizen kunnen flink heet worden. Je kunt een ombouw om je verwarming plaatsen om de kinderen daartegen te beschermen.
  • Stopcontacten. Het is verstandig een stopcontact te beschermen voor kleine vingertjes. Je kunt er iets overheen plaatsen of een wandcontactdoos installeren die veilig is voor kinderen.
  • Water. Laat een klein kind nooit zonder het toezicht van een volwassene in een (zwem)badje spelen. Als je een regenton hebt of grote emmers, zorg er dan voor dat daar een deksel op zit die voorkomt dat een kind erin valt of kruipt.

Leer je kinderen wat gevaarlijk is

Al vanaf heel jonge leeftijd kun je dingen leren aan je kind. In plaats van een kind altijd alleen maar voor gevaarlijke situaties te beschermen, is het daarom goed om dingen uit te leggen. Op die manier leert een kind rederneren en zal het gevaarlijke situaties leren herkennen.

Toezicht

Hoe kleiner het kind, hoe meer toezicht het nodig heeft. Zorg er daarom voor dat het kind een speelplek heeft bij jou in de buurt. Werk je bijvoorbeeld van huis uit, zorg dan dat je kind in dezelfde ruimte kan spelen. Hetzelfde geld voor als je veel in de keuken of woonkamer te vinden bent. Op die manier kun je voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terecht komt of er anders op zijn minst vlug bij zijn.