LOADING

Type to search

Hoe onderhoud je kozijnen?

Klussen Woontips

Hoe onderhoud je kozijnen?

Share
Hoe onderhoud je kozijnen

Kozijnen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van elk huis en dan vooral van haar exterieur. Kijkend naar een huis zijn vaak de eerste dingen die je opvallen de kozijnen. Slecht onderhouden kozijnen kunnen dan ook echt wel een afknapper op een huis zijn. Als de kozijnen versleten zijn, een gekke kleur hebben of gewoonweg kapot  zijn dan geeft dit het huis gewoonweg een verlaten look. Wellicht zien we juist daarom ook dat kozijnen webshops steeds meer focussen op kunststof kozijnen in hun kozijnen assortiment.  

Waarom kunststof kozijnen hoor ik je wellicht denken? Nou simpelweg omdat kunststof kozijnen een stuk makkelijker te onderhouden zijn dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Om je een beetje inzicht te verschaffen in de voordelen van kunststof kozijnen gaan we je in dit artikel iets vertellen over het onderhouden van kozijnen. Dat doen we door zowel uit te leggen hoe je houten en kunststof kozijnen onderhoud. Daardoor kun je inzien hoe makkelijk het onderhouden van kunststof kozijnen is. 

Houten kozijnen 

Houten kozijnen zien we bijna niet meer bij kozijnen webshops en dat is ook wel om een goede reden. Houten kozijnen zijn namelijk vrij onderhoud intensief. Dit komt omdat door de vele temperatuurwisselingen doorheen een jaar de kozijnen gaan uitzetten en krimpen. Dit zorgt er dan weer voor dat er allerlei vuil tussen de kozijnen gaat zitten. Al dat vuil kan er weer voor zorgen dat je kozijn gaat rotten en uiteindelijk dus kapot gaat. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen met je dure kozijnen. 

Daarom is het van belang dat je zeker eens per jaar, maar het liefst iets vaker, je kozijnen schoonmaakt. Op zich is het schoonmaken van houten kozijnen niet heel erg moeilijk. Het is wel belangrijk dat je goed let op de producten die je gebruikt. Gebruik niet al te sterk schoonmaakspul of bijtende stoffen, dit versterkt namelijk alleen het uiteenzetten of krimpen van het kozijn waardoor je eigenlijk weer terug bij af bent. Eigenlijk moet je gewoon een standaard sopje met lauw water gebruiken. Dit droogt namelijk redelijk snel op en zorgt ervoor dat je kozijn voldoende gereinigd is. 

Het schilderen van houten kozijnen is natuurlijk wel een duur en vooral intensief grapje. De temperatuurswisselingen hebben namelijk ook als gevolg dat je kozijnen van kleur veranderen. Dat ziet er in de meeste gevallen niet zo mooi uit. Daarom zul je toch wel eens in de zoveel jaren de ladder op moeten om je kozijnen te gaan schilderen. Niet al te leuk is dat!

De voordelen van kunststof kozijnen

In de meeste kozijnen assortimenten vinden we dan ook kunststof kozijnen. Dit komt dus omdat kunststof kozijnen veel duurzamer zijn en ook nog eens onderhoudsarm. Kunststof kozijnen maak je eigenlijk op dezelfde manier schoon als houten kozijnen. Een simpel sopje zal al snel genoeg zijn. Maar het echte voordeel is dat kunststof kozijnen eigenlijk nooit geschilderd hoeven te worden. Op de lange duur bespaard dit je geld en moeite. Daarom gaan dus veel kozijnen webshops voor kunststof kozijnen. 

Je hebt dus kunnen zien, door middel van een simpel vergelijk,  dat kunststof kozijnen veel makkelijker zijn dan houten kozijnen. Ga je voor nieuwe kozijnen twijfel dan ook niet en kies voor de makkelijkere en betere optie, kunststof kozijnen.