LOADING

Type to search

Hoe organiseer ik mijn werkkamer

Werkkamer Wooninspiratie Woontips

Hoe organiseer ik mijn werkkamer

Share

Als je gaat werken vanuit huis, is het belangrijk om een goede werkplek voor jezelf te creëren. Dit helpt niet alleen voor je rust en concentratie, maar ook voor je gezondheid! Hier volgen enkele ideeën voor het organiseren van een goede werkplek.

Rust en afleidingen

Een van de grote uitdagingen van het werken vanuit huis, is de afleiding. Er zijn veel dingen die kunnen afleiden.

  • Lawaai van je (buur)kinderen. Als je kinderen groot genoeg zijn, zorg er dan voor dat je in een afgescheiden ruimte werkt. Leer de kinderen in elk geval wanneer ze wel en wanneer ze niet mogen storen. Als het geluid niet van je eigen kinderen komt, zorg er dan voor dat je een goede koptelefoon hebt. Dit dempt het geluid van buiten en een motiverend muziekje kan je helpen om productiever door te werken.
  • Spullen. Er zijn zo veel afleidende spullen te vinden als je concentratieproblemen hebt. Maak het werkvlak van je bureau of tafel daarom zo leeg mogelijk. Zet de was, die nog gevouwen moet, uit het zicht.
  • Meldingen. Leg je telefoon, indien mogelijk, weg en zet het geluid uit. De meeste berichten die binnen komen gedurende de dag kun je best later beantwoorden. Je kunt er ook voor zorgen dat alleen bepaalde berichten geluid maken, bijvoorbeeld van de school van je kinderen.

Zit- en werkhouding

Zorg allereerst voor een goede stoel. Een goede stoel zorgt ervoor dat je je voeten plat op de grond kunt zetten en dat je rug voldoende steun krijgt. Misschien merk je het op het begin nog niet, maar een slechte zithouding kan grote gevolgen hebben op de lange termijn. Bij een goede stoel hoort een goed bureau of een goede tafel. Zorg ervoor dat je de belangrijkste werkspullen om je heen kunt leggen, al dan niet in de la van je bureau. Op die manier hoef je niet telkens op te staan om iets te pakken of zoeken, wat erg afleidend is en je uit de workflow haalt. Zorg er ook voor dat je laptop, computer of surface op een goede hoogte staan. Een goede hoogte houdt in dat je je nek niet hoeft te buigen om op het beeldscherm te kijken en dat je armen ontspannen op het toetsenbord kunnen liggen. Je kunt je laptop eenvoudig verhogen met een paar grote boeken of iets anders hards.

Voldoende licht

Voldoende licht is niet alleen belangrijk voor je ogen, maar voor je hele lichaam. Door in een lichte ruimte te werken, worden veel natuurlijke processen in het lichaam gestimuleerd. Zo voel je je bijvoorbeeld fitter en ervaar je minder stress in een lichte ruimte. Daarnaast zorgt het werken in een lichte ruimte voor een beter eet- en slaappatroon. Daglicht is de beste bron van licht. Daglicht is namelijk niet constant even intens, wat ons biologische ritme stimuleert. Ook bevat daglicht vitamines en het zorgt ervoor dat je je niet helemaal afgesloten van de wereld voelt op je werkplek.