LOADING

Type to search

Hou rekening met deze lichteffecten bij het kiezen van verlichting

Woontips

Hou rekening met deze lichteffecten bij het kiezen van verlichting

Share
Hou rekening met deze lichteffecten bij het kiezen van verlichting

Het kiezen voor de juiste verlichting van je woning is zeker geen eenvoudige taak. Je hebt tegenwoordig dusdanig veel keuzemogelijkheden dat de kans best aanwezig is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een van de factoren waar je rekening mee moet houden is het lichteffect van de lamp. De manier waarop een lamp licht geeft, is van grote invloed op de sfeer die het zal uitstralen. Om je hierin wegwijs te maken, nemen we met je door met welke lichteffecten je rekening moet houden bij het kiezen van verlichting. 

Zo maak je overwogen keuzes bij het verlichten van je woning

Als je van plan bent om nieuwe lampen te kopen om je woning (opnieuw) te verlichten, zul je wellicht wat overspoeld worden met de grote hoeveelheid opties die je hierin hebt. De grootste valkuil hierin is dat je verlichting koopt op het gevoel (of door je enthousiasme) maar er later achter komt dat je die ene mooie lamp eigenlijk helemaal niet kunt plaatsen in je huis. Je kunt dit voorkomen door het maken van een lichtplan. Hierbij maak je een plattegrond van je woning en breng je voor jezelf in kaart op welke manier je een specifieke woonruimte gaat gebruiken. Hierbij kun je een koppeling maken tussen basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. 

Dit is het lichteffect van je lichtbron

Naast de indeling met betrekking op de doelstellingen van het gebruik van verlichting, speelt het lichteffect van je lichtbron ook een rol bij het maken van je keuze. Je hebt bijvoorbeeld zeer veel keuzemogelijkheden hierin als je een mooie design hanglamp wilt gaan kopen. Je kunt onder andere kiezen voor een hanglamp die direct licht geeft. Hierbij schijnt het licht zonder hindernissen op je interieur en zullen de stralen je direct raken. Dit is een relatief functionele vorm van verlichting. Er is sprake van indirect licht als je verlichting voorzien is van een lampenkap of armatuur die op een beperkt aantal plaatsen open is en licht doorlaat. Er is in veel gevallen sprake van weerkaatsing via de muur en/of plafond wat een mooi sfeervol effect geeft. 

Een andere sfeervol effect geeft diffuus licht. Dit is verlichting die helemaal niet rechtstreeks een ruimte in zal schijnen maar volledig via de lampenkap of armatuur. Door het licht door lampenkappen van bijvoorbeeld textiel, kunststof of melkglas te laten schijnen, krijg je een zachte lichtinval dat uitstekend past in slaap- of badkamers of bij lampen die geplaatst worden boven een eettafel. Tot slot kun je de keuze maken voor gericht licht. Deze vorm van verlichting is zeer effectief in functionele ruimtes om een werkplek te verlichten.

Hier koop je de juiste verlichting voor je woonruimte

Als je een lichtplan hebt samengesteld en met gekleurde stippen hebt aangegeven welke lichteffecten je op welke plek wilt hebben, kun je op zoek gaan naar de juiste invulling hiervan. De vraag is echter waar je het beste terecht kunt om een keuze te kunnen maken uit de mooiste hanglampen. Je kunt hierbij het beste de wat grotere websites op dit gebied bezoeken omdat je hier eenvoudigweg de meeste keuzemogelijkheden hebt en je lekker kunt laten inspireren. Een van dit soort aanbieders is Lampenlicht. Op de website van deze aanbieder vind je een veelzijdig aanbod van lampen voor iedere doelstelling. De kans is dan ook zeer groot dat je hier in één keer slaagt om je huis op de gewenste manier te verlichten.