LOADING

Type to search

Denk hieraan als je een houten tafel gaat kopen

Woontips

Denk hieraan als je een houten tafel gaat kopen

Share
Houten tafel

Ben je van plan om een houten tafel te gaan kopen? Dan zijn er wel een flink aantal zaken waar je aan moet denken. Je hebt zeer veel keuzemogelijkheden op gebied van uitstraling maar je moet ook even goed nadenken over zaken die betrekking hebben op de functionaliteit. Reden genoeg om deze punten op een rijtje te zetten.

Waarom een houten tafel aanschaffen? 

Hout is een tijdloos materiaal en is dus niet modegevoelig. Het heeft een uitstraling die in iedere woonstijl in te passen is. Hout past bijvoorbeeld perfect in zowel een klassieke-, moderne- of landelijke woonstijl. Je zorgt voor een uniek stukje natuur in huis. Ieder stuk hout heeft immers een mooi eigentijds karakter. Deze uitstraling wordt versterkt door de noesten, het lijnenspel en misschien wel de scheuren. 

Van welke houtsoorten worden houten tafels gemaakt  

Houten tafels zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan maatvoeringen en vormgevingen. De houtsoort waar de tafel van is gemaakt, speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is immers bepalend voor de (basis) kleur, de nerven en structuur van de tafel. Vooral Eiken (verkrijgbaar in diverse varianten) en het voordeligere Grenen zijn veel gekozen houtsoorten. Daarnaast kun je onder andere kiezen voor Noten als je de tafel een wat meer sprekende uitstraling wilt geven, Maple als de tafel een wat lichtere kleur moet hebben of Kersen, een wat “rodere” houtsoort.     

Jouw keuzemogelijkheden als je een tafels van hout gaat uitkiezen

Hout is een goed te bewerken materiaal. Dit betekent dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt als je tafels van hout gaat uitkiezen. Dit begint met de afmeting en de vorm. De afmeting van de tafel is uiteraard afhankelijk van het aantal mensen dat van de tafel gebruik gaat maken. Dit is zeker van belang als je een eettafel gaat kopen. Daarnaast is de beschikbare ruimte een belangrijk criterium. Een vierkante- of rechthoekige tafel kun je makkelijker tegen de muur of in een hoek plaatsen. Bij een ronde tafel is dit vanzelfsprekend niet mogelijk. Dit betekent dat je voor een ronde tafel meer ruimte moet vrijmaken. Dit is bij het kopen van een houten salontafel vaak wat minder een issue.

Hoe hoog moet een houten tafel zijn?

Een ander punt waar je zeker rekening mee moet houden bij het kopen van een tafel van hout is de hoogte. Je moet immers een lange tijd op een comfortabele manier aan tafel kunnen zitten als je uitgebreid aan het eten bent of als je de tafel gebruikt om eraan te werken. Dit is afhankelijk van je lengte. Om je een beeld hierin te geven: als je tussen de 175-190 cm bent, kun je prima zitten aan een tafel van 77-78 cm hoogte. Hou er bij het uitzoeken van je bijpassende stoelen er rekening mee dat er vaak een regelwerk/ scheen onder het blad zit voor de stevigheid van de constructie. 

Stijl en design van houten tafels

We willen je nog even wijzen op je mogelijkheden met betrekking tot de stijl en design van houten tafels. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tafel met 1 of meerdere poten waarbij je moet realiseren dat een tafel met 4 poten veel stabieler is als een tafel met 1 poot in het midden. Daarnaast kun je kiezen tussen een hout onderstel of bijvoorbeeld een RVS uitvoering en kan ook dit element op veel verschillende manieren zijn vormgegeven. 

Ook met betrekking tot de afwerking van de tafel heb je keuzemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een geborsteld of vlak geschuurd tafelblad. Door het borstelen krijgt een tafelblad een nóg natuurlijke- en een wat grovere uitstraling. Dit komt de krasbestendigheid wel ten goede. Als je al deze keuzes hebt gemaakt, kun je nog kiezen voor de kleurstelling. Als je weet hoeveel kleurvarianten er zijn, begrijp je direct waarom we dit artikel begonnen met je erop te wijzen dat je aan veel zaken moet denken als je een houten tafel gaat kopen.