LOADING

Type to search

Infrarode verwarming, voordelen en interieur. Hoe zit het?

Woontips

Infrarode verwarming, voordelen en interieur. Hoe zit het?

Share
Infrarode verwarming, voordelen en interieur. Hoe zit het

De verwarming van woningen met gas zal op termijn verleden tijd worden. Dat is beter voor het milieu en wellicht ook voor je portemonnee. De gasprijs is immers inmiddels tot een recordprijs geklommen. Overweeg jij om binnenkort of op korte termijn overschakelen op een andere energiebron? Dan is ir verwarming oftewel infrarood een van de opties.

Wat houdt infrarood verwarming precies in?

De verwarming met infrarood gaat door middel van panelen die de warmte afgeven. Deze zijn eenvoudig te installeren. Dan hoeft alleen de stekker nog maar in het stopcontact om met groene en hernieuwbare energie je woning te kunnen verwarmen. De panelen kunnen in principe overal geplaatst worden en voor je interieur zijn ze beslist minder opvallend dan de lelijke radiatoren waaraan we inmiddels gewend lijken te zijn geraakt. Een mooie kans om je inrichting ook weer eens te updaten? De panelen zijn overigens in diverse kleuren en prints te verkrijgen, waardoor je ze ook een rol kan geven in de kleurencombinaties van je inrichting.

Waar moet je aan denken bij ir verwarming?

De verwarming door middel van infrarood is directer dan bijvoorbeeld met een cv-installatie. Als je de verwarming met infrarood aanzet, is er vrijwel meteen warmte door de straling. Die warmte voel je het beste als deze direct gericht is op de aanwezigen en niet door objecten in de kamer wordt geblokt. In een kamer met veel meubels is het daarom vaak een goede optie om de panelen aan het plafond te laten installeren. De warmte komt dan van boven en wordt niet belemmerd door de inrichting.

Momenteel wordt infrarood verwarming op veel plaatsen nog gebruikt als bijverwarming. Je kan er echter ook een hele woning mee verwarmen. Daarbij is het wel van belang dat het huis goed is geïsoleerd. Dat geldt echter voor iedere verwarmingsbron die je gaat kiezen in de plaats van gas en cv.

Aandachtspunten bij infrarood verwarming

1. Meterkast

Als je de hele woning gaar verwarmen met infrarood, zal je waarschijnlijk de meterkast moeten laten uitbreiden. Dat is ook iets dat vaak ook bij andere opties noodzakelijk zal zijn.

2. Zonnepanelen

Een combinatie van zonnepanelen en infrarood panelen is uiteraard mogelijk en ook zeer efficiënt. Hiermee kan je een groter deel van de opgewekte energie gebruiken. Niets is zeker, maar de kans dat energie de komende jaren duurder wordt, is beslist niet klein.

3. Subsidie

De overheid wil het overstappen van gas op een verwarmingsbron die op hernieuwbare energie kan werken bevorderen. Dat soort subsidies loopt in het algemeen via de gemeente. Informeer derhalve wat de mogelijkheden zijn. Ook de leverancier heeft vaak daarover informatie beschikbaar.

4. Vastrecht

Als jij je huis geheel gaat verwarmen met elektriciteit zal daardoor je vastrecht stijgen. Het is een van de onlogische punten in het overheidsbeleid. Daartegenover staat uiteraard dat het vastrecht op het gas zal verdwijnen.

5. Duurzaamheid

Als de infrarood panelen zijn geïnstalleerd, hebben ze nauwelijks onderhoud nodig. Een paneel gaat vele jaren mee. Nieuwsgierig geworden? Informeer eens bij een specialist in ir verwarming.