LOADING

Type to search

Je eigen kruidentuin? Lees hier hoe

Tuin Wooninspiratie Woontips

Je eigen kruidentuin? Lees hier hoe

Share

Koken met verse kruiden is heerlijk, maar een pakje verse kruiden in de winkel kan behoorlijk prijzig zijn. Daar komt nog bij dat je soms helemaal niet zo veel nodig hebt en de overgebleven kruiden daarom bederven. Veel handiger (en ook leuker!) is het om de kruiden in je eigen tuin te laten groeien. Maar waar begin je? Hier vind je het antwoord op vier belangrijke vragen over een kruidentuin.

In een pot of in de grond?

Elk kruid heeft zo zijn behoefte qua zon en regen. Ga na hoeveel zon je in jouw tuin hebt. Afhankelijk van het antwoord op die vraag en afhankelijk van jouw plannen met de tuin kun je kiezen voor kruiden in een pot of rechtstreeks in de grond. Het voordeel van een pot is dat je de kruiden kunt neerzetten waar jij wilt. Ook zijn potjes met kruiden ideaal als je weinig ruimte in je tuin hebt. Daarnaast kun je op die manier voorkomen dat bepaalde kruiden andere verstikken. Munt heeft bijvoorbeeld de neiging om heel snel uit te breiden in je tuin. Als je munt niet in een pot doet moet je goed opletten dat hij niet over andere (kruiden)plantjes begint te groeien.

Zaaien of planten?

Zaaien is de goedkoopste optie. Maar het is ook de optie waar het meeste ‘mis’ kan gaan. De jonge sprietjes zijn erg kwetsbaar en kunnen nog gemakkelijk doodgaan. Planten hebben meer overlevingskans als ze al wat groter zijn. Je kunt de zaadjes ook binnenshuis laten ontkiemen in een bloempotje. Zo kun je ze beter verzorgen tot ze wat groter zijn. Daarna kun je ze alsnog in je tuin zetten.

Wel of niet in de zon?

De meeste kruiden houden van veel zon. Alle mediterrane kruiden zijn bijvoorbeeld dol op de zon. Toch zijn er ook uitzonderingen. Kervel is bijvoorbeeld een kruid wat het liefst zo veel mogelijk in de schaduw groeit. Pepermunt houdt ook van een schaduwrijk plekje. In het algemeen staat op het zakje of label van het kruid informatie over de plaats waar het kruidje het beste groeit. Zet het plantje vervolgens op een plek waar jij denkt dat deze het beste aan die beschrijving voldoet.

Welke voeding moet ik geven?

Kruidenplanten hebben voldoende voedingsstoffen nodig om goed te groeien en extra goed van smaak te worden. Vooral als je je planten in potten hebt, bestaat het gevaar dat ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Gelukkig zijn er veel manieren om ze bij te voeden. Je hebt onder andere de keuze uit kunstmest of organische mest. Kunstmest is samengesteld uit precieze verhoudingen van verschillende scheikundige elementen die nuttig zijn voor de groei en ontwikkeling van de planten. Organische mest heeft misschien minder voedingsstoffen, maar wordt langzamer verteerd, waardoor het langer in de grond aanwezig blijft. Bij organische mest heb je geen gevaar voor overbemesten, terwijl je bij kunstmest goed moet uitkijken dat je niet te veel strooit.