LOADING

Type to search

Laminaat leggen voor beginners

Klussen Wooninspiratie Woontips

Laminaat leggen voor beginners

Share

Laminaat leggen. Voor de één een uitdagende puzzel, voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Waar begin je? En welke hulpmiddelen zijn er om het laminaat beter te leggen?

Voorbereidend werk

Het is belangrijk om je kamer goed op te meten voordat je het laminaat gaat kopen. Je meet de lengte en breedte van een kamer en vermenigvuldigd dit. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met 1,10 en je hebt de hoeveelheid laminaat dat je moet komen. Door hoeken en wanden ga je stukken laminaat moeten zagen en weggooien. De 1,10 zorgt ervoor dat je daardoor niet te weinig hebt.

Als je het laminaat in huis hebt, laat het dan twee dagen lang op temperatuur komen. Laminaat kan uitzetten door de warmte of krimpen door de kou. Om die reden is het belangrijk om pas laminaat te gaan leggen als het kamertemperatuur heeft.

Onder het laminaat moet een gladde vloer liggen. Als de vloer niet glad is, kun je deze glad maken met een ondervloer. Als deze al glad is, hoef je alleen maar te stofzuigen en het werk kan beginnen.

Een goed begin is het halve werk

Je begint altijd in een hoek met het leggen van laminaat. Zorg ervoor dat je de eerste plank niet helemaal tegen de muur aan legt. Er moet ongeveer 1 cm ruimte tussen de muur en de planken liggen. Dit geeft het laminaat ruimte om uit te zetten bij warmte.

Een plank heeft een meszijde en een groefzijde. Het is gebruikelijk om de groefzijde naar de muur te leggen, op die manier klik je de plank ernaast er makkelijker in. Leg de planken in de lengte van de ruimte totdat je bij de volgende muur komt. Over het algemeen zul je niet helemaal uit komen met de laatste plank. Je meet met een rolmaat de afstand die je nodig hebt. Deze teken je af op de plank, en zaag je af. Er zijn verschillende manieren om laminaat te zagen.

Om een nieuwe rij te beginnen, is het mooi om te beginnen met het overgebleven stuk van de vorige baan. Op die manier eindigen de planken niet allemaal op hetzelfde punt. Probeer verschillende pakken met laminaat door elkaar heen te gebruiken. Het kan zijn dat er een klein kleurverschil zit tussen de pakken laminaat. Door ze door elkaar te gebruiken valt dat minder op.

Hulpmiddelen

De volgende hulpmiddelen zijn handig om te gebruiken bij het leggen van laminaat:

  • Een rolmaat. Met een rolmaat meet je niet alleen de ruimte op, maar ook het einde van de baan.
  • Een potlood. Dit is essentieel om hoeken en randen af te tekenen.
  • Afstandhouders/ aftandswig. Dit zorgt ervoor dat je een rand van 1 cm tussen het laminaat en de muur houdt.
  • Laminaatsnijders. Deze zorgen ervoor dat je het laminaat stofvrij en netjes zaagt zonder het te beschadigen. Je kunt natuurlijk ook een handzaag gebruiken.
  • Een laminaat inpasser. Deze is ideaal voor het meten van de laatste plank.