LOADING

Type to search

Maak je huis kindvriendelijk

Woontips

Maak je huis kindvriendelijk

Share
Maak je huis kindvriendelijk

Er is een kleintje op komst of je bent al de gelukkige vader of moeder van een prachtige baby of peuter. Je wilt natuurlijk dat jouw kind niks overkomt terwijl het vrolijk rondkruipt of rondloopt in huis. Kinderen kennen geen gevaren en zijn druk bezig met het ontdekken van alles wat los en vast zit. Daarom is het belangrijk dat jouw huis veilig is. In dit artikel geven we je per kamer een paar praktische tips over hoe jij jouw woning kindvriendelijk maakt.

De Kinderkamer

De kinderkamer inrichten is één van de leukste onderdelen als je een kindje verwacht. Je kunt alle kanten op qua kleuren, verf en behang. Daarnaast kun je behalve de benodigde meubels leuke knuffels en accessoires neerzetten om de kamer op te vrolijken.

Echter is het wel belangrijk dat je kindje hier veilig kan ronddwalen. Zorg er daarom voor dat je kind vanuit zijn of haar bedje geen gevaarlijke dingen kan pakken of aanraken. Denk hierbij aan de verwarming, het raam of een stopcontact. Gebruik daarnaast een babyfoon, zo kun je altijd in de gaten houden of er wat gebeurt en ben je er direct bij.

De Woonkamer

In de woonkamer is het zaak alle stopcontacten waar je kind bij kan, goed te beveiligen. Hierbij bedoelen we stopcontacten de lager dan 150cm van de vloer zijn geplaatst. Stopcontacten beveiligen is belangrijk in alle ruimtes waar de kleine komt.

Plaats op meubels met een scherpe hoek beschermers zodat je kind hier zich niet aan kan bezeren en zet geen giftige planten neer. Kinderen zijn heel snel met dingen in hun mond stoppen, voor je het weet hebben ze een blaadje of bloemetje naar binnen gewerkt.

Controleer of al het speelgoed in de kamer en in de box veilig is voor je kind. Er mogen geen kleine onderdelen aan zitten die eenvoudig los kunnen gaan. Je wilt te allen tijde voorkomen dat de kleine stikt in een stuk speelgoed. Hang in de box geen speelgoed aan touwtjes waar je kind in verstrikt kan raken.

Is je kind al wat groter? Stop al het speelgoed in een mooie speelgoedkist waar hij of zij zelf dingen uit kan pakken. Door gasveren aan de speelgoedkist toe te voegen kan de kleine de box zelf veilige openmaken en er speelgoed uitpakken. Denk er ook bij een speelgoedkist goed om dat er geen scherpe randen en hoeken aan zitten.

De Keuken

In de keuken is het belangrijk alle scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen goed op te bergen. Zet deze bijvoorbeeld in kastjes met kinderveilige sluitingen of zet de voorwerpen en schoonmaakmiddelen op een hoge plek, buiten bereik van je kind. Als je voorwerpen op het aanrecht zet, plaats deze dan zo ver mogelijk naar achteren. Zodat je kleintje er niet bij kan.

Door een rekje voor het fornuis te zetten, kan je kind niet op een onbewaakt moment met zijn of haar vingers bij de hete kookplaat of hete pannen. Plaats tijdens het koken pannen met een steel altijd naar achteren. Ook elektrische apparaten moeten buiten grijpbereik van het kind blijven. Vergeet hierbij niet de snoeren, deze zijn voor kinderen erg aantrekkelijk om aan te trekken.

De Badkamer

Leg in de badkamer of douche een antislipmat neer. Je kleintje heeft nog niet hetzelfde evenwichtsvermogen als wij hebben, waardoor hij of zij makkelijk kan uitglijden. Laat je kind ook nooit alleen als hij of zij in bad zit om ongelukken te voorkomen.

Bij de wastafel is het belangrijk dat de kraan niet zelf door het kind op de hete stand kan worden gezet. Als je zelf de hete kraan gebruikt, laat hierna dan nog even koud water spelen. Zodat als je kind zelf de kraan opendraait, het water niet gloeiend heet is.