Nieuwe schutting plaatsen? Dit zijn jouw mogelijkheden
Share
Een schutting is een manier om je erfafscheiding te begrenzen. Je hebt zeer veel mogelijkheden hierin. Schuttingen zijn immers verkrijgbaar in een grote diversiteit aan soorten en maten. Met betrekking tot dit laatste zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Ga je een nieuwe schutting plaatsen? Dit zijn jouw mogelijkheden en jouw grenzen.
Aan welke regels moet je je houden bij het plaatsen van een nieuwe schutting?
Een schutting is een vorm van erfafscheiding waarmee je je privacy kunt waarborgen, ervoor kunt zorgen dat kleine kinderen of huisdieren niet zomaar weglopen en waarmee je je eigen erfgrens kunt aangeven als je een eigen huis hebt. Dit klinkt eenvoudig maar dat is het niet. Ook al is het je eigen grond waarop je een schutting plaatst, je hebt je wel aan de gemeentelijke verordening te houden. Je immers géén overlast veroorzaken voor je directe omgeving. Daarnaast zitten er regels aan de afmeting van je schutting.
Als je behoefte hebt aan privacy en je wilt de kans op “gluren bij de buren” voor iedereen in je woonomgeving ontnemen, mag je niet ongelimiteerd een schutting plaatsen. De schutting om je achtertuin mag immers niet hoger zijn dan twee meter. Voor de voortuin geldt zelfs een limiet van 1 meter. Je hebt dus niet alle vrijheid om inkijk in je tuin te verminderen, hoe gek dat ook lijkt. Het is goed om hiermee rekening te houden om problemen achteraf te voorkomen.
Dit zijn jouw opties om een nieuwe schutting te plaatsen
Hoewel je met betrekking tot de maatvoering dus in zekere zin wat beperkt bent, is dan niet het geval met betrekking tot de uitstraling. Ja, er zijn gevallen dat je hierover overeenstemming moet vinden met je buren maar in de meeste gevallen is dat nu net niet het grootste probleem. Het grootste dilemma is de keuze voor de materialen want hier heb je zeer veel keuzemogelijkheden in. Je keuze wordt uiteraard bepaald door de uitstraling maar ook door de onderhoudsbehoefte van de schutting. Als je bijvoorbeeld kiest voor een houten schutting, creëer je een mooie natuurlijke erfafscheiding maar dit materiaal heeft een grotere onderhoudsbehoefte als een betonnen muur. Deze laatste optie heeft wel meer draagkracht wat van belang is als de kinderen jouw erfafscheiding gebruiken als klimmuur of als je er stevige beplanting tegenaan wilt laten groeien. Uiteraard zijn er nog andere mogelijkheden om een nieuwe schutting te plaatsen. Wij zetten de opties voor je op een rijtje.
Dit zijn jouw mogelijkheden om schuttingen te plaatsen:
- Draadomheining. Deze schutting is snel geplaatst en zeer voordelig. Daarnaast vraagt deze optie geen onderhoud waardoor het een veel gekozen optie is.
- Betonnen schutting. Deze schutting is lastiger te plaatsen maar is wel een duurzame oplossing die geen onderhoud vraagt. Deze schutting is verkrijgbaar in panelen waarbij je eventueel kunt kiezen voor panelen met een uitstraling van gestapelde stenen.
- Bakstenen schutting. Het is wat meer arbeidsintensief om deze schutting te plaatsen maar geeft je tuin wel een authentieke uitstraling.
- Schutting van steenkorven. Dit zijn manden van gegalvaniseerd draad die gevuld zijn met stenen. Een moderne en wat prijzige optie waarmee je een mooie uitstraling creëert in je tuin.
- Houten schutting. Een natuurproduct waarmee je een tuin een warme uitstraling geeft. Het is niet de voordeligste optie en het materiaal vraagt wat onderhoud maar als je kiest geïmpregneerd (FSC) hout of hardhout zal dit meevallen. In deze categorie vallen ook de dunnere houten tuinschermen en de kastanje treillage, de dunne latten van kastanjehout die met ijzerdraad aan elkaar verbonden zijn.
- Rieten- of bamboe schutting. Dit is een schutting met een natuurlijke uitstraling dat een wat fijnere structuur heeft.
- Kunststof schutting. Dit is een moderne schutting (vaak van gerecycled materiaal) die in een grote diversiteit aan vormgevingen en kleurstellingen te verkrijgen is. Deze schutting vraagt geen onderhoud en is goed schoon te houden maar past het minst bij een tuinuitstraling.