LOADING

Type to search

Nieuwe tuin aanleggen? Dit zijn de benodigdheden!

Tuin Woontips

Nieuwe tuin aanleggen? Dit zijn de benodigdheden!

Share
Nieuwe tuin aanleggen Dit zijn de benodigdheden!

Als je een nieuwe tuin aan gaat leggen, zijn er een aantal zaken die je in de gaten moet houden. Het belangrijkste is dat het resultaat aan jouw verwachting voldoet en jij er nog jaren plezier van zal hebben. Hieronder een aantal tips die je zeker kan gebruiken.

1. Een overkapping, mag dat overal?

Als je langer van de tuin wilt genieten, is een overkapping een goed idee. In steeds meer tuinen zie je dat deze beschutting wordt gebruikt om ook bij minder weer buiten te kunnen blijven. Met een efficiënte terraskachel kan je zelfs tot laat in de herfst comfortabel in de tuin verblijven. Maar wist je dat je soms voor een overkapping vergunning aan moet vragen? Een vergunning voor de overkapping heb je nodig als:

  • De overkapping groter is dan 30 m2.
  • Het overkappen voor meer dan de helft van de tuin geschiedt.
  • De ruimte die wordt gecreëerd als woonruimte kan worden benut

In sommige gemeente zijn er ook nog voorwaarden die specifiek gelden voor bepaalde overkappingen met betrekking tot hoogte en zichtbaarheid vanaf de openbare weg.

Check derhalve altijd of jouw overkapping aan de plaatselijke regels voldoet.

2. Maak een goede indeling

Als de tuin nog moet worden aangelegd heb je nog alle vrijheid. Welke planten wil jij waar plaatsen, ga je voor echt of kunstgras, komen er bomen of speeltoestellen? Bekijk de ruimte eens goed, ga na waar de zon het meeste schijnt en op welke plekken planten thuishoren die beter in de schaduw gedijen. Denk ook aan het onderhoud en de tijd die jij hiervoor kan vrijmaken. Er zijn planten die veel aandacht nodig hebben, maar ook een flink aantal die uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen, waardoor je een onderhoudsvrije tuin kunt creëren. Let ook goed op aan welke soort grond planten de voorkeur geven.

3. Kies voor de juiste tuingrond

Planten stellen eisen aan de grond en dat kan per soort flink verschillen. Bij de aanleg van een nieuwe tuin heb je nog de kans om de tuingrond aan te passen of te laten verbeteren als dat nodig is. De zuurgraad en de voedingswaarde van de grond meten, kan je door een specialist laten doen en kost je beslist geen kapitaal. Zo kan jij je planten een goed begin geven met de juiste tuingrond.

4. Denk aan de seizoenen

Een mooie tuin heeft het gehele jaar wat te bieden. Uiteraard geldt voor de meeste planten dat ze willen profiteren van voldoende zon en dus vooral in de zomers op het mooist zijn. Maar er zijn planten voor ieder seizoen. Zelfs in de winter zijn er bloeiers die ook nog eens een lekkere geur verspreiden. Op die manier heb jij een mooie tuin in de winter en help je insecten en vogels die het niet makkelijk hebben in deze periode. Met groenblijvende struiken en vroege bloeiers zoals bollen is er ieder seizoen wat te beleven in jouw tuin.

5. Tuinen bezoeken

Wil je goede ideeën opdoen, ga dan eens in de omgeving kijken. Tuineigenaren praten graag over hun mooie tuin en zijn dan graag bereid om tips te geven. Ook bij de professionals kan je vaak terecht voor leuke weetjes.