LOADING

Type to search

Handige tips voor het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin

Tuin

Handige tips voor het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin

Share
onderhoudsvrije tuin

Wil jij wel genieten van een mooie tuin maar heb je geen “‘groene vingers”? Dan is het verstandig om hiermee rekening te houden bij de aanleg van jouw groene paradijs. Er zijn diverse keuzes die je kunt maken waarmee jij jezelf veel uren tuinieren kunt besparen. Laat je inspireren door onze handige tips voor het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin maar ontdek ook waarom deze titel niet helemaal klopt……  

Onderhoudsvrije tuinen, bestaan die eigenlijk wel?

Laten we je direct uit de droom halen door je het antwoord te geven op de vraag of volledig onderhoudsvrije tuinen bestaan. We moeten je teleurstellen. Er is geen enkele tuin waar je helemaal niets aan hoeft te doen. Zelfs als je jouw tuin volledig zou betegelen, staat je regelmatig een flinke tuinklus te wachten. Onkruid vergaat niet en weet altijd een weg te vinden. Ook tussen je tegels. Het is zelfs helemaal geen goede keuze om tegels te nemen als je een onderhoudsarme tuin (laten we meteen maar de juiste benaming gebruiken) wilt aanleggen. Het wegkrabben van hardnekkig onkruid tussen je tegels is veel meer werk dan het bijhouden van een onderhoudsarme tuin.

Een onderhoudsarme tuin aanleggen

Een onderhoudsarme tuin is een tuin waarbij je de benodigde tuinwerkzaamheden tot het minimum weet te beperken. Er zijn hierbij een aantal keuzes bepalend. Denk bijvoorbeeld aan je keuze voor planten die zeer zelfstandig zijn en een minimale verzorging nodig hebben. Hieronder een aantal voorbeelden van beplanting die makkelijk in de omgang zijn:

  • Cactus
  • Aloë vera
  • Vrouwentong 
  • Vetplant
  • Lepelplant
  • Vlijtig liesje
  • Ooievaarsbek 

Denk hieraan bij de aanleg van een onderhoudsvrije tuin

Uiteraard zijn er nog veel meer andere ideeën om je tuin onderhoudsarm te maken. Het neerleggen van houtsnippers geeft je tuin niet alleen een hele mooie uitstraling maar zorgt ook dat onkruid weg blijft. Als je ervoor kiest om een laag van 5 tot 8 centimeter aan te leggen, geef je onkruid veel minder kans om zich te ontwikkelen. Dit komt allereerst omdat je door het neerleggen van houtsnippers ervoor zorgt dat zonlicht veel minder kans heeft om tot de bodem door te dringen. Hierdoor kan zelfs onkruid zich minder ontwikkelen. Daarnaast vormt houtsnippers weer voeding voor je planten.

Een andere handige tip is om te zorgen dat de groeidichtheid van je border zo hoog mogelijk is. Waar planten groeien is er immers geen ruimte voor onkruid. Hiervoor zul je wellicht de eerste periode wat tijd moeten investeren maar als je een border vult met bijvoorbeeld siergrassen, heb je binnen een kort tijdsbestek het gewenste resultaat bereikt.   

De ultieme tip voor de aanleg van een onderhoudsvrije tuin

De ultieme tip voor de aanleg van een onderhoudsvrije tuin is uiteraard om het tuinieren uit handen te geven. De aanleg van een bewateringssysteem en de investering in een robotgrasmaaier lijken hierbij een uitstekende keuze maar vergis je hierbij niet in de wisselwerking. Het geven van water aan je beplanting en het maaien van je gazon zorgt ervoor dat de natuur zijn werk doet en alles gaat groeien. De ultieme tip voor de aanleg van een onderhoudsvrije tuin is dan ook het in dienst nemen van een tuinman. Als je de bovenstaande adviezen hebt gevolgd en je tuin onderhoudsarm hebt gemaakt zul je merken dat het inhuren van een tuinman eigenlijk niet eens de moeite is.