LOADING

Type to search

Perfecte dimbare verlichting voor jouw interieur!

Wooninspiratie Woontips

Perfecte dimbare verlichting voor jouw interieur!

Share
Perfecte dimbare verlichting voor jouw interieur

Licht is een sfeermaker en dat geldt voor ieder soort interieur. Met licht kan je accenten aanbrengen en ook een bepaald effect creëren. Licht is soms functioneel, omdat er voorzieningen moeten zijn om te kunnen werken of lezen. Maar licht moet ook voor rust en sfeer zorgen op momenten dat jij dat nodig hebt. Een goede manier om diverse mogelijkheden te combineren is door licht te dimmen. Dat is ook mogelijk bij de meest moderne en efficiënte verlichting die we momenteel kennen: led

Led dimmen

Spaarlampen zijn niet dimbaar maar voor led lampen geldt dat wel mits de juiste lampen met een led dimmer worden gecombineerd. Als je derhalve een lamp koopt met geïntegreerde led-lampjes is het van belang dat je vraagt in hoeverre deze dimbaar zijn omdat je deze niet zelf kan vervangen. Het dimmen van led licht is meer energiebesparend dan bijvoorbeeld het dimmen van halogeenlampen. Door 50% minder energie te gebruiken, krijg je ook 50% minder licht als je een ledlamp dimt. Bij een halogeenlamp levert 20% minder elektriciteit ongeveer 40% minder licht op.

Het dimmen van led zorgt derhalve voor extra sfeer met een optimale besparing op je energiekosten.

Welke ledlampen zijn dimbaar?

In principe zijn vrijwel alle populaire ledlampen in een dimbare versie te verkrijgen. Het is wel even opletten als je de lampen koopt want een standaard ledlamp is niet dimbaar. In de omschrijving van het product staat ‘dimbaar’ opgenomen als dit het geval is. In het algemeen zijn dimbare ledlampen iets duurder dan de standaard exemplaren. Ze hebben dezelfde levensduur en je kan er derhalve vele jaren plezier van hebben. Voor dimbare ledlampen gelden dezelfde voordelen als bij standaard exemplaren: ze verbruiken gemiddeld 90% minder energie voor een gelijke lichtopbrengst in verhouding met andere lampen. Een ledlamp verdient zichzelf derhalve zeer snel terug.

Kan je iedere dimmer gebruiken voor een led lamp?

Als je een standaard-dimmer gebruikt voor een led lamp levert dat problemen op. De lamp gaat dan trillen, flikkeren en zoemen. Dat beschadigt de lamp die meestal na korte tijd het zal begeven. Voor het dimmen van een led lamp heb je een led dimmer nodig. Die zijn er zowel voor 220 Volt als 12 Volt lampen. Sommige dimmers werken alleen boven een bepaalde wattage. Als de minimale wattage derhalve bijvoorbeeld 10 is, kan je deze niet gebruiken voor een lamp met een lager wattage.

Behalve een minimum wattage heeft een led dimmer ook een maximaal wattage. Dat is van belang als je er meerdere lampen op gaat aansluiten. Controleer bij een dimmer die je voor meerdere lampen wilt gebruiken derhalve altijd het maximum aantal watts dat mogelijk is voor een goed resultaat.

Wat is het verschil met het dimmen van conventionele lampen?

Een dimmer voor conventionele lampen vermindert de spanning om de lampen minder fel te laten branden. Bij dat proces gaat een groot deel van de energie verloren. Een dimmer voor ledlampen is veel efficiënter en verlaagt het energieverbruik in verhouding tot de lagere lichtopbrengst. Wie milieubewust en sfeervol wil verlichten zijn dimbare ledlampen een uitkomst.