LOADING

Type to search

Plaats een groen gazon in de tuin van echt gras

Woontips

Plaats een groen gazon in de tuin van echt gras

Share
Plaats een groen gazon in de tuin van echt gras

De beste tijden van het jaar voor het aanleggen van een gazon, zijn de lente en de herfst. In deze periode is het ook het makkelijkst om het gazon te maaien, te bemesten en te bewateren. Wil je weten hoe je een gazon mooi kunt houden? Lees dan dit artikel.

Groen gras bij je woning

Misschien denk je dat het aanleggen van een gazon veel tijd kost en ingewikkeld is. Dit hoeft niet het geval te zijn, als je het op de goede manier aanpakt. Met het onderstaande stappenplan hou je een gazon het hele jaar mooi.

Stap 1: Grond vrij maken van plantenresten en stenen

Het is belangrijk om de ondergrond schoon te hebben, voordat je het gazon gaat leggen. Dit houdt in dat je moet schoffelen en de bodem moet egaliseren. Je verwijdert zand, plantenresten, stenen, afval en oude graspollen. Verrijk de bodem eventueel met tuinaarde en compost. De bodem bevat dan voldoende voeding voor het gazon.

Stap 2: Maak de bodem egaal

Een strak gazon groeit het mooist op een egaal stuk grond. Een scheef en ongelijk gazon staat niet bepaald charmant. Het is daarom onmisbaar om de tuinaarde gelijkmatig te verdelen. Dit kan door een wals te gebruiken, te schoffelen en te harken. Op deze manier verwijder je bobbels en heuvels in de grond. Doe dit als de bodem schoon is.

Stap 3: Bemest de grond

Mest is voedzaam en helpt bij het ontkiemen van de grassprietjes uit hun zaden. Koop mestkorrels voor de juiste grassoorten. Deze verdeel je gelijkmatig over de tuinbodem. Mest geeft de planten voeding en zorgt voor de juiste structuur van de planten. Ook zorgt gazonmest voor een goede balans van de zuurgraad in de grond.

Stap 4: Kies voor geschikt graszaad

Er zijn heel veel soorten gras. Bedenk vooral welk soort gras het beste bij je gazon past. Gras bestaat uit meerdere rassen, ook al lijkt de plant weinig onderscheid te maken tussen onderlinge soorten. Ze verschillen onder andere in lengte en dichtheid van elkaar en in hun kleurtinten. Het ene gras is korter dan het andere. Sommige soorten zijn lichtgroen, gelig of donkergroen. Er zijn ook wat dikkere grassen. Als je een dicht gazon wilt zaaien, zijn grassen met dikke stengels een aanrader. Let op de volgende punten als je graszaad gaat kopen:

– Koop graszaad van hoge kwaliteit.
– Kijk of je de verpakking kunt sluiten.
– Bekijk hoeveel jaar het gras mee gaat.
– Kijk naar de functie. Waarvoor wil je het gras gebruiken?

Een gazon heeft altijd een functie. Sommige grassen zijn geschikt voor sport en spel, andere grassen zijn puur voor de sier. Zeker in droge periodes, is het nodig om de zaden van water te voorzien. Dit kan het beste met een tuinsproeier die op een timer werkt. Deze verdeelt het water dan gelijkmatig over het gezaaide gazon, zodat het gras snel een mooie intense groene kleur krijgt.

Wat moet je doen om het gazon jaarlijks te onderhouden?

Een gazon onderhouden is een belangrijk onderdeel. Je moet ervoor zorgen dat het gras de winter gemakkelijk kan doorstaan. Met de volgende punten verzorg je het gazon tot in de puntjes.

1. Gazon netjes houden door te verticuteren

Ook in een gazon vol met mooi gras, groeit onkruid en mos. Je moet de onzuiverheden dus altijd verwijderen, voordat het gaat woekeren en daardoor het gras minder snel groeit. Het is sowieso verstandig om dit tweemaal in het jaar te doen.

2. Gras bijzaaien

Je ontkomt er niet aan dat een gazon af en toe kale plekken krijgt. Dit zijn dode stukken. Door bij te zaaien, zullen de nieuwe grassen deze kale plekken weer opvullen. Hiervoor kun je speciaal zaad kopen. Dit kun je gebruiken om het gazon mee bij te zaaien. De zaden sluiten dan goed aan bij het huidige gazon.

3. Bemesten in het najaar

Nadat het gras een zomer lang heeft gebloeid, is het weer tijd om het gazon te bemesten. Zo kan deze weer klaargemaakt worden voor de winter. Een ander voordeel van bemesten in het najaar is dat het gazon nog een poosje tijdens de herfstmaanden, zijn intense groene kleur behoudt. Bovendien zorgt bemesten voor een lange levensduur van het gazon. De grassen worden extra sterk en weerbestendig.