LOADING

Type to search

Ruimte besparen in de slaapkamer

Slaapkamer Wooninspiratie Woontips

Ruimte besparen in de slaapkamer

Share

Op internet kom je soms prachtige ideeën tegen voor een slaapkamer. Maar de meeste van die ideeën zijn onmogelijk voor een gemiddeld Nederlands huis. We hebben nou eenmaal niet zulke grote huizen als in de Verenigde Staten. Wat kun je doen om de ruimte in je slaapkamer zo goed mogelijk te gebruiken?

De plaatsing van je bed

Je bed is het grootste object in je slaapkamer. Om die reden is het heel belangrijk om deze zo neer te zetten dat die niet je hele slaapkamer in beslag neemt. Slaap je alleen? Zorg dan dat de langste zijde van je bed tegen de muur aan staat. Als je met twee personen slaapt is het natuurlijk prettig als er aan beide kanten van het bed loopruimte is. Op die manier hoef je niet over de ander heen te kruipen als je wilt gaan slapen of naar het toilet wilt. Als je slaapkamer erg krap is, is het de moeite waard om een hoogslaper te overwegen. Probeer de ruimte om de deur zo veel mogelijk vrij te houden. Op die manier oogt de slaapkamer minder vol.

De ruimte om je bed

De ruimte om je bed heen hoeft geen verloren ruimte te zijn. Er zijn verschillende bedden te koop die kastruimte onder en om het bed heen hebben. Geen geld voor een nieuw bed? Door opbergdozen (eventueel op wieltjes) onder je bed te plaatsen kun je veel ruimte besparen. Berg daar dingen op die je niet veel nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan extra dekens, kussens of winterkleding. Zorg er wel voor dat deze kratten of dozen goed sluiten, want onder je bed vormt zich heel veel stof!
Aan het voeteneinde van het bed kun je een lage kast plaatsen, bijvoorbeeld een tv-meubel. Deze is niet zo groot maar vult precies de verloren ruimte op.

Kastruimte

Als je weinig kastruimte hebt kun je dozen of kisten kopen die je boven op je kast plaatst. Het is rustiger voor het oog als de kisten dezelfde kleur en vorm hebben. Hierbij geldt hetzelfde als bij onder het bed: bewaar daar alleen dingen die je niet vaak nodig hebt. Misschien kun je je winterkleding in de zomer uit je kast halen en opbergen. Die dikke truien nemen veel ruimte in beslag.

Muurruimte

Je kunt planken aan je muur hangen, zelfs boven je bed. Daar kun je bijvoorbeeld je boeken op neerzetten of een leuke plant. Ook kun je in plaats van een vloerlamp een muurlamp nemen en je kunt zelfs een klapbureau aan de muur monteren om nog meer ruimte te besparen.

Spiegels

Er zijn verschillende manieren om een spiegel niet te veel ruimte te laten innemen. Zo kun je bijvoorbeeld een spiegel aan de voor- of achterkant van je kastdeur plaatsen. Ook zijn er veel varianten van spiegelkasten. Je kunt bijvoorbeeld een klein spiegelkastje aan je muur hangen of een grote spiegelkast op de grond zetten.