LOADING

Type to search

Stappenplan bij het kiezen van een wandkast

Woonkamer Woontips

Stappenplan bij het kiezen van een wandkast

Share
Stappenplan bij het kiezen van een wandkast

Het kiezen van een nieuwe wandkast is beslist geen sinecure. Een dergelijke kast is immers een omvangrijk en belangrijk deel van je inrichting. Het oog wil ook wat, dus wil je een kast die er mooi uitziet. Verder is een dergelijke kast vaak bedoeld om extra opbergruimte te realiseren of te pronken met je meest waardevolle bezittingen. En uiteraard moet de kast ook qua ruimte die deze in beslag neemt, beoordeeld worden. Hieronder staat een stappenplan dat je kan volgen bij het aanschaffen van een wandkast.

1. Bepaal het doel dat voor jou het belangrijkste is

Wil je vooral een kast vanwege de opbergruimte dan ligt een gesloten kast voor de hand. Hou er dan wel rekening mee dat je ook kan kiezen voor een lagere kast zodat je er iets op kan zetten als je dat wilt. Een geheel gesloten kast oogt zonder ornamenten vaak erg strak in een woonkamer. Is het juist de bedoeling om zoveel mogelijk zaken ook te presenteren in je nieuwe kast, dan is een open kast beter geschikt. Let hierbij op de vakkenindeling, zodat je ook kan plaatsen wat jij wil. Uiteraard kan je ook kiezen voor een wandkast met zowel gesloten bergruimte als open gedeeltes.

2. Meten is weten

Een wandkast neemt in het algemeen flink wat ruimte in beslag. Het is dus verstandig om eerst te meten wat de mogelijkheden zijn om teleurstellingen te voorkomen. Hoogte en breedte bepalen is vaak geen probleem. De geschikte diepte is minder eenvoudig. Om een goed idee te krijgen welke ruimte een nieuwe kast in je kamer gaat innemen kan je het beste met papier werken. Als je de juiste diepte hebt uitgelegd met papier moet je ook nog rekening houden met de laden of deurtjes die eventueel open moeten kunnen. Daarbij is het ook de bedoeling dat je ruim voor de kast langs kan lopen zonder problemen te hebben met andere interieur.

3. De kleur

Door het formaat van de wandkast is dit een opvallend item in jouw interieur. Dat is iets om rekening mee te houden. Het is ook niet onlogisch dat de meeste kasten een relatief onopvallende kleur hebben. Daarbij kan je dan voor contrasten zorgen met de ornamenten. Er zijn echter ook felgekleurde kasten, dat is voor een gewaagd interieur beslist een optie. Het is geen vaste regel maar een kleine kamer lijkt groter indien je daar voor een lichtere kleur wandkast kiest. In een grotere kamer is dat minder van belang.

4. Stijl en functionaliteit

Een stijl is vaak een zeer persoonlijke keuze en niet iedereen heeft de voorkeur voor een interieur waar alles op elkaar is afgestemd. Denk er wel aan dat je een wandkast vaak kiest voor een zeer lange periode en neem dan ook je tijd bij aankoop. Wat functionaliteit betreft moet je denken aan zaken als schoonmaken, onderhoud en ook verplaatsbaarheid. Een wandkast verzamelt vaak stof zeker als deze open is. Verder is een open wandkast misschien niet wat je wilt als je voor een opgeruimd huis gaat. Het verplaatsen is hopelijk maar zelden noodzakelijk, maar het is wel prettig als dit dan mogelijk is.