LOADING

Type to search

Succesvol een plafond verven

Klussen Wooninspiratie Woontips

Succesvol een plafond verven

Share

Een muur verven lijkt misschien nog niet zo moeilijk, maar een plafond is even wat anders! Hoe zorg je ervoor dat de verf egaal op je plafond terecht komt? Hoe voorkom je dat je hele huis en muren onder de verf komen te zitten? Hier volgen een aantal tips voor een succesvol geschilderd plafond.

Voorbereiding

  • Ruim de omgeving op. Haal zo veel mogelijk weg uit de ruimte waar je gaat schilderen. Alles wat niet zo gemakkelijk weg gehaald kan worden kun je afdekken met een oude laken, afdekzijl of plastic. Ook is het verstandig om de vloer te bedekken zodat deze niet onder het verf komt te zitten. Je kunt ook de wanden afplakken met plastic.
  • Schakel de stroom uit en verwijder de aanwezige verlichting. Je kunt dit gedeelte afplakken met daarvoor geschikte tape.
  • Vul eventuele gaten op. Er is speciale vuller te koop om deze gaten zo net mogelijk weg te werken.
  • Verwijder het stof en het vet. Spinrag is niet altijd even goed zichtbaar, dus check altijd eerst even of het plafond schoon is voor je begint.

Het schilderen kan beginnen

Op de etiket van de verf staat waar deze voor geschikt is. Zoek een muurverf uit die speciaal geschikt is voor het sausen van je plafond.

  • Verf met een kwast alle randen en hoeken van het plafond. Met een verfroller kun je niet egaal de randen schilderen. Breng daarom verf aan met een kwast tot 15 cm van de rand.
  • Met een roller kun je alle grote oppervlakten schilderen. Let erop dat je de roller niet te hard aandrukt als je begint met schilderen. Als je te hard aandrukt komt te veel verf vrij. Hierdoor blijft een witte streep achter die je bijna niet meer kunt wegwerken. Hetzelfde geld voor het weghalen van de roller. Laat de roller een stukje zacht uitrollen. Zo wordt de verflijn niet te abrupt afgebroken.

Verfvlekken verwijderen

Verf is meestal het gemakkelijkst te verwijderen als het nog nat is. Veeg daarom de verfvlekken zo snel mogelijk schoon met een natte doek. Als er verf op het glas gekomen is kun je dat beter niet schoonmaken met een doek. Een natte doek veegt de verf over het glas en maakt de vlek juist moeilijker te verwijderen. Voor het verwijderen van verfvlekken op het glas zijn verfschraapmesjes heel handig. Deze mesjes schrapen de verf weg zonder dat ze het glas beschadigen.

Trek de plastic en tape weg

Zorg ervoor dat je de tape niet te lang op de muren laat zitten. Als deze te lang op de muren zit droogt de verf in de tape op. Bij het wegtrekken van de tape kun je dan verf van de muur af trekken. Je kunt de tape prima verwijderen als de verf nog nat is. Op die manier voorkom je dat je de tape vergeet te verwijderen en zie je direct het eindresultaat.