LOADING

Type to search

Tips om je gazon te verbeteren

Tuin Wooninspiratie Woontips

Tips om je gazon te verbeteren

Share

Nu de zomers steeds droger lijken te worden in Nederland, zien we veel gele grasvelden bij mensen thuis. Tegelijkertijd lijken anderen een altijd groen en perfect gazon te hebben. Hier volgen een paar eenvoudige tips om jouw gazon te verbeteren.

De juiste soort gras

Wist je dat er wel 120 grassoorten te vinden zijn in Nederland? Dat betekent dat er veel verschillende kenmerken en voorkeuren tussen de grassoorten zitten. Sommige grassoorten doen het goed in de volle zon, andere houden meer van schaduw. Sommige grassoorten kunnen goed tegen een stootje (denk aan spelende kinderen), andere grassoorten zijn kwetsbaarder maar eleganter. Vraag in een groencentrum naar de opties voordat je begint met inzaaien.

Voldoende lucht

Ondanks dat gras een overlever is, kan gras snel dood gaan als het niet voldoende zuurstof krijgt. Hoe kan gras een gebrek aan zuurstof krijgen? Een mogelijkheid is dat er te veel dood gras ligt, dit dode gras belemmert het gezonde gras in zijn groei en breidt zich daardoor snel uit. Ook kan het zijn dat je veel mos of andere plantengroei door je grasveld hebt gemengd. Deze planten kunnen het gras ook verstikken. Wat kun je hieraan doen? Er zijn bepaalde machines ontwikkeld die precies dat dode gras en mos eruit trekken en ervoor zorgen dat je gras weer voldoende lucht krijgt. Zo’n verticuleermachine kun je zelf aanschaffen of huren voor een dag. Ook kun je zelf met een hark of een plank met spijkers gaatjes prikken in je gazon. Op die manier komt er meer zuurstof bij de wortels van de grasplantjes.

Voldoende voeding

Water is de belangrijkste voeding die gras nodig heeft. In droge periodes is het beter om af en toe langere tijd te sproeien, dan elke dag een beetje. Door het gras om de zoveel tijd flink nat te laten worden groeien de wortels dieper en kan het gras beter tegen de droogte. Ook heeft gras soms bepaalde voedingsstoffen extra nodig. Het is bijvoorbeeld goed om je gazon in het voorjaar te bemesten. Ook kan het zijn dat je grond te zuur is. Met een ph-test kom je daar achter. Dit kun je oplossen door kalk te strooien. Je zult merken dat je gras het dan veel beter gaat doen.

Maaien en zaaien

Door regelmatig te maaien blijft het grasveld mooi vol. Let erop dat je niet te kort maait, hierdoor kan het doodgaan. Als er toch dode of open plekken zijn ontstaan in je grasveld, kun je dit dode gras verwijderen en vervolgens nieuw graszaad inzaaien. Het ziet er het mooiste uit als het hetzelfde type gras is. Zorg ervoor dat deze plekken voldoende vocht krijgen na het zaaien.

Verzorgd gras

Om een mooi verzorgd gazon te creëren heeft het gras wat verzorging nodig. Het is niet noodzakelijk om hier heel veel tijd in te steken. Maar met iets meer aandacht is het gras niet meer groener aan de overkant, maar bij jou thuis.