LOADING

Type to search

Tips voor een goede verduurzaming van je woning

Trends Wooninspiratie Woontips

Tips voor een goede verduurzaming van je woning

Share
Hoe kun je jouw woning verduurzamen

De meeste mensen werken tegenwoordig goed aan de duurzaamheid van bijvoorbeeld hun woning. Dit is een goede manier om te denken aan zowel mens als milieu. Dit is dan niet alleen voor de huidige situatie, maar ook gericht op de toekomst. Je kunt door bepaalde acties werken aan een goede duurzaamheid, maar daarnaast kun je door verschillende aanpassingen in je woning, je woning ook duurzamer maken. Alleen waar moet je dan aan denken? Hieronder lees je verschillende tips die je verder kunnen helpen!

Tip 1: Het isoleren van de woning

Isolatie is een goede manier om te werken aan een goede duurzaamheid. Nu kan het zo zijn dat je woning al op een goede manier is geïsoleerd, maar daarnaast zijn veel oudere woningen dit nog niet. Belangrijk is het dus om hier goed naar te kijken. Zo kun je je woning op verschillende manieren isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de ramen. In veel gevallen zijn de ramen van enkel glas, waardoor je hier veel vooruitgang in kunt maken. Zorg er hierbij voor dat dubbel glas wordt aangebracht. 

Ook kun je de vloer, muren en het plafond isoleren. Hierbij is het wel wat lastiger om dit aan te passen. Belangrijk is het dus hier goed over na te denken en ervoor te zorgen dat je je woning op de juiste manier laat isoleren.

Tip 2: gebruik van juiste materialen

Binnen woningen wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van verschillende soorten materiaal. Hierbij is het belangrijk stil te staan bij de duurzame soorten materiaal. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen die je in je woning hebt. Het beste kunnen deze van kunststof zijn, want hierdoor behoud je het beste de kleur in de kozijnen en daarnaast zul je deze ook minder  hoeven te vervangen. Naast de kozijnen zijn er nog andere onderdelen waarbij het belangrijk is na te denken over de duurzaamheid. Hoe meer je door goede materialen vervangt, hoe beter. 

Tip 3: Goede verlichting

In een woning maak je natuurlijk gebruik van verlichting. Hiermee zorg je ervoor dat je wanneer het donker is buiten goed kunt zien binnen, maar daarnaast zorg je er ook voor dat je een sfeer creëert in je woning. Wanneer je niet de juiste verlichting gebruikt, zul je al snel slecht bezig zijn voor de duurzaamheid. Niet bevorderlijk en zeker een belangrijk aspect om je aandacht aan te besteden. Denk bijvoorbeeld aan LED verlichting. Dit is goede verlichting die ervoor zorgt dat je een stuk minder energie verbruikt dan andere verlichting. 

Tip 4: Aanbrengen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer te ontbreken. Dit is een goede aanpassing die je kunt doen aan je woning om ervoor te zorgen dat je op een goede duurzame manier bezig bent. De reden hiervan is dat je door middel van zonnepanelen gebruik kunt maken van natuurlijke energie. Deze natuurlijke energie wordt opgewekt door middel van zonlicht. De zonnepanelen zetten het zonlicht van buiten om in energie. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de stofzuiger op natuurlijke energie.