LOADING

Type to search

Tips voor het onderhouden van je steelpan om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat

Keuken Woontips

Tips voor het onderhouden van je steelpan om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat

Share
Tips voor het onderhouden van je steelpan om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat

Als je op zoek bent naar de beste steelpan om in je keuken te gebruiken, dan weet je waarschijnlijk al dat deze een investering kan zijn. Om ervoor te zorgen dat je steelpan zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhouden van je steelpan.

Was je steelpan met de hand

Hoewel veel pannen vaatwasmachinebestendig zijn, is het beter om je steelpan met de hand te wassen. Dit komt doordat de hitte en de agressieve wasmiddelen van de vaatwasser de coating op de pan kunnen beschadigen. Was je steelpan daarom met de hand in warm water met een mild afwasmiddel.

Vermijd schurende schoonmaakmiddelen

Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen om je steelpan schoon te maken. Dit kan krassen op de coating veroorzaken en ervoor zorgen dat de pan zijn antiaanbaklaag verliest. In plaats daarvan kun je het beste een zachte doek of spons gebruiken.

Gebruik de juiste kookgerei

Gebruik kookgerei van plastic, siliconen, hout of bamboe in je steelpan. Gebruik geen metalen kookgerei, omdat deze krassen op de coating kunnen veroorzaken. Als je toch metalen kookgerei wilt gebruiken, kies dan voor kookgerei met een gladde rand en vermijd het gebruik van messen of vorken om voedsel uit je steelpan te halen.

Gebruik de juiste warmtebron

Zorg ervoor dat je steelpan op de juiste warmtebron wordt geplaatst. Niet alle steelpannen zijn geschikt voor inductie of keramische kookplaten. Controleer de specificaties van je pan om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor de warmtebron die je gebruikt. Plaats je steelpan ook niet op een te hoog vuur, omdat dit kan leiden tot schade aan de pan.

Bewaar je steelpan op de juiste manier

Als je je steelpan op de juiste manier bewaart, kan dit ook helpen om de levensduur van de pan te verlengen. Stapel je pannen niet op elkaar zonder bescherming tussen de pannen om krassen te voorkomen. Bewaar je steelpan op een droge plaats en zorg ervoor dat deze goed is afgekoeld voordat je deze opbergt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een steelpan?

Bij het kopen van een steelpan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede aankoop doet. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Materiaal: Steelpannen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals roestvrij staal, aluminium, gietijzer, koper en keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kies een materiaal dat past bij je kookstijl en budget.
  • Maat: De maat van je steelpan is ook belangrijk. Bedenk waarvoor je de pan wilt gebruiken en kies de juiste maat voor dat doel. Als je bijvoorbeeld sauzen wilt maken, heb je een kleinere steelpan nodig dan wanneer je soep of stoofschotels wilt maken.
  • Antiaanbaklaag: Overweeg of je een steelpan met antiaanbaklaag wilt kopen. Dit kan handig zijn voor het bereiden van delicate gerechten en zorgt ervoor dat voedsel niet aan de pan blijft plakken, maar deze laag kan na verloop van tijd slijten.
  • Warmteverdeling: Controleer de warmteverdeling van de steelpan voordat je hem koopt. Een pan met een goede warmteverdeling zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd, waardoor je gerechten beter zullen smaken.
  • Handgrepen: Zorg ervoor dat de handgrepen van de steelpan hittebestendig zijn en stevig vastzitten aan de pan. Dit maakt het gemakkelijker om de pan te hanteren en vermindert het risico op brandwonden.

Conclusie

Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je steelpan zo lang mogelijk meegaat. Dit betekent dat je niet alleen langer van je steelpan kunt genieten, maar ook dat je op de lange termijn geld kunt besparen door niet steeds nieuwe pannen te hoeven kopen.

Als je op zoek bent naar pannenadvies, is het ook een goed idee om online reviews te lezen en te kijken welke pannen andere mensen aanbevelen. Zo kun je ervoor zorgen dat je investering de moeite waard is en dat je jarenlang kunt genieten van je steelpan.