LOADING

Type to search

Tips voor milieubewust koken

Woontips

Tips voor milieubewust koken

Share

Eten doen we allemaal elke dag. Voor sommigen is het zelfs het belangrijkste moment van de dag. Maar wat kun je doen om bij het koken het milieu te sparen? Hier volgen een paar tips.

Milieubesparend inkopen

Koken begint met boodschappen doen en milieubewust koken begint daardoor met milieubewuste boodschappen. Veel van de producten die in de supermarkt liggen komen uit verre landen. Deze producten moeten vervoerd worden en transport is bijna altijd vervuilend. Door seizoen producten en lokale producten te kopen bespaar je dus het milieu. Kijk in de folder van de supermarkt of op internet voor leuke, nieuwe recepten met deze producten. Wie weet ontdek je wel je nieuwe lievelingseten.

Minder vlees

De vleesindustrie zorgt voor heel veel CO2 uitstoot. Het verzorgen, voeren, slachten en vervoeren van de dieren is allemaal erg belastend voor het milieu. Niet iedereen heeft het misschien in zich om vegetarisch te gaan eten, maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens wat kleinere porties vlees te eten. Ook kun je in plaats van helemaal vegetarisch te worden, een dag in de week vegetarisch eten. Er zijn ook vlees vervangende producten te kopen die steeds meer op echt vlees beginnen te lijken.

Restjes

Als er eten over blijft na de maaltijd, kun je dat prima een of twee dagen bewaren in de koelkast. Als je geen zin hebt in hetzelfde eten de volgende dag, kun je het ook invriezen. Let er wel op dat het eten helemaal afgekoeld is voordat je het in de koelkast zet. Op die manier is het eten langer houdbaar en gaat de koelkast niet meer energie gebruiken dan nodig is.

Fornuis

Wat is nou de beste optie voor het milieu? Een gasfornuis, inductieplaat of elektrisch? Hier zijn veel verschillende meningen over te vinden. De meeste huishoudens koken op gas. Koken op gas gebruikt het minste energie, maar gas is een fossiele brandstof en zal niet oneindig beschikbaar blijven. Ook zorgt de verbranding van gas voor CO2 uitstoot, wat we dus juist niet willen. Een inductiekookplaat gebruikt energie, maar minder dan een elektrische kookplaat. Dus de milieuvriendelijkste optie lijkt de inductiekookplaat te zijn, als je tenminste groene energie gebruikt.

Minder apparaten

Wanneer je minder apparaten in huis hebt om je eten mee te bewerken, gebruik je minder elektriciteit. Ook zijn veel apparaten moeilijk te recyclen, dus je bespaart het milieu ook door minder aan te schaffen.

Milieubewust koken

Door de deksel op de pan te laten, bespaar je veel energie. Op die manier wordt de warmtebron namelijk beter benut. Als je een kleinere pan gebruikt gaat er ook minder energie verloren. Door op lager vuur te koken bespaar je ook veel energie. Het kan zijn dat je eten iets later klaar is, maar je verbruikt wel tot 80% minder energie.