LOADING

Type to search

Tips voor milieubewust wonen

Woontips

Tips voor milieubewust wonen

Share

Klimaatprotesten zijn onderdeel geworden van het dagelijkse nieuws. Overal klinkt de roep dat overheden drastische maatregelen moeten nemen om deze planeet te kunnen redden. Maar wat kun je persoonlijk in je dagelijkse leven doen om bij te dragen aan een schonere en leefbaardere planeet? Hier volgen een aantal tips om milieubewuster te wonen.

Verminder je energieverbruik

Door minder energie te verbruiken in je huis help je niet alleen de planeet, maar ook je portemonnee. Bespaar energie door bewuster om te gaan met je apparatuur, verlichting en verwarming.

Onderhoud bespaart energie

Je kunt energie besparen door regelmatig je vriezer en koelkast schoon te maken. Hoe meer ijs zich in je diepvries vormt, hoe meer energie deze begint te gebruiken. Ontdooi je vriezer daarom om de zoveel tijd helemaal. Dit is heel praktisch om in de winter te doen. Op die dagen kun je je producten uit de vriezer buiten neerleggen terwijl je binnen je diepvries schoonmaakt. Ook is het belangrijk om te controleren of de rubberen sluiting van je koelkast en vriezer goed werkt. Als deze niet goed sluit, wordt veel energie verspilt om de warme lucht uit je kamer te koelen.

Verwarming

Op de koude winterdagen is het heel verleidelijk om de verwarming een paar graden warmer te draaien, maar dat zorgt al snel voor een veel hogere energierekening. Als je het koud hebt, trek dan eerst een dikkere trui en dikkere sokken aan voordat je aan de thermostaat begint te draaien. Ook is het goed om de temperatuur ’s nachts en als je niet thuis bent lager te draaien. Let erop dat je bank en je gordijnen niet je verwarming blokkeren, dit verspilt warmte. Door minder lang en minder heet te douchen kun je ook veel energie besparen. Zet daarom een timer of alarm op je telefoon, zodat je als je eenmaal schoon bent sneller uit de douche stapt.

Goed omgaan met afval

Door de consumptiemaatschappij zijn we gewend om veel afval te creëren. Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om beter met ons afval om te gaan.

  • Gebruik minder plastic. Het duurt honderden jaren voordat plastic verteerd is en er sterven miljoenen dieren door ons plastic afval. Gebruik in plaats van een plastic tas, een stoffen of recyclebaar alternatief. Koop een waterfles die je kunt bijvullen. Neem je brood mee in een trommel in plaats van een zakje.
  • Als je toch plastic afval hebt, scheidt het dan van je andere afval. Gooi je elektronische apparaten niet zomaar bij je gewone afval. Dit kun je inleveren bij de milieustraat van je gemeente of een ander inleverpunt.
  • Gebruik recyclebare producten.
  • Gebruik oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen zijn misschien duurder dan normale batterijen, maar doordat je niet telkens nieuwe hoeft te kopen ben je uiteindelijk goedkoper uit. Ook zijn de chemische stoffen uit batterijen schadelijk voor de natuur en voor mensen, dus je bespaart de natuur ook veel door oplaadbare batterijen te gebruiken.