Tips voor minder elektriciteitsverbruik van je apparaten
Share
Denk eens aan de hoeveelheid apparaten die je in je stopcontacten plugt. In elke ruimte van je huis gebruiken apparaten energie: je oplader, föhn, strijkijzer, blender, magnetron, televisie en nog heel veel meer. Dat is logisch, zeg je misschien, we kunnen niet meer zonder. Toch verbaast het je misschien hoeveel je kunt veranderen aan het elektriciteitsverbruik van je apparaten.
Apparaatgebruik
Loop bijvoorbeeld eens een rondje door je huis en maak een lijstje van je apparaten. Vink nu af hoeveel apparaten je écht nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld echt een elektrische eierkoker nodig? Of zou je je eieren in een pan met water kunnen koken? Heb je echt zo’n grote koelkast nodig? Of zou je het ook met een kleinere kunnen doen? Natuurlijk is het antwoord op deze vragen voor iedereen anders. Maar het is goed om kritisch na te denken over hoeveel apparaten je gebruikt en hoe vaak je ze gebruikt.
Sluipverbruik
Wist je dat apparaten soms energie gebruiken terwijl ze niet eens aan staan? Als je een apparaat in het stopcontact laat zitten bestaat de kans dat deze ongemerkt energie verbruikt. Dit kun je voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Op bepaalde punten in je huis heb je misschien meerdere apparaten bij elkaar staan. Je kunt dan een stekkerdoos met schakelaar aanschaffen zodat je ze allemaal tegelijk van het elektriciteitsnet kan halen. Dat scheelt weer een aantal handelingen. Probeer ook te voorkomen dat apparaten op stand-by staan. Gebruik de uitknop in plaats van stand-by wanneer dat mogelijk is. Ook is het beter om je telefoon van de lader te halen als hij helemaal opgeladen is. Behalve dat je zo sluipverbruik voorkomt, is het ook nog eens beter voor de batterij van je telefoon.
Bespaarstekkers
Een bespaarstekker kan sluipverbruik verminderen. Deze stekker zorgt ervoor dat een apparaat dat op stand-by staat helemaal uitgeschakeld wordt. Ook kan het voorkomen dat de oplader van je telefoon actief blijft terwijl je batterij al vol is. Het voordeel hiervan is dat je niet constant hoeft te controleren of je apparaten wel uit staan of je stekkers uit het stopcontact hoeft te trekken.
Energielabels
Een energielabel is niet gewoon een verkooppraatje, maar laat zien hoeveel het apparaat verbruikt. Er zijn door de Europese Unie richtlijnen gemaakt over waar een apparaat aan moet voldoen om energie zuinig te zijn. Op een energielabel vind je verschillende klassen (A tot D). A is het meest energie-efficiënt en D het minst. Verschillende producten, zoals bijvoorbeeld ovens en koelkasten, hebben zelfs het label A+++, wat betekent dat ze extra zuinig zijn. Toch zijn de letters niet het enige waar je naar moet kijken. Op het label staat ook de energieverbruik per cyclus. Daardoor kan blijken dat een kleine koelkast van een lagere energieklasse toch zuiniger is dan een grote van een hogere klasse.