LOADING

Type to search

Veranda of tuinoverkapping, wat is het verschil?

Tuin

Veranda of tuinoverkapping, wat is het verschil?

Share
Veranda of tuinoverkapping, wat is het verschil

Veranda behoort tot die woorden waarvan de betekenis soms niet helemaal duidelijk meer is. Zelfs de herkomst van het woord zelf is niet compleet helder. Taalkundigen denken dat het oorspronkelijk uit het Hindi komt en via het Engels in onze taal terecht is gekomen. Met een veranda wordt in de meest zuivere vorm een overkapping aan de achterzijde van de woning bedoeld, die rust op houten palen. Onder de overkapping is een houten vloer aangebracht ter hoogte van de vloer binnen. Een gedeeltelijke reling is ook mogelijk. Het is de plaats waar in Amerikaanse tv-series opa in een schommelstoel zijn pijp rookt in de avond en tevreden over het boerenland kijkt.

De uitgebreide opties voor een veranda

Vandaag de dag is eigenlijk alleen de naam overgebleven en ook de palen waarop de veranda rust. Er zijn diverse nieuwe materialen in gebruik zoals glas en aluminium. Als de veranda geheel met glas wordt afgesloten noemen we dat een serre. Aan de woning gemonteerd, is tuinoverkapping ook een correcte omschrijving. Maar de grootste verandering voor wie het woord veranda volkomen letterlijk neemt, is de vrijstaande veranda. Dat is de meest moderne versie van dit concept dat al eeuwen oud is.

De vrijstaande veranda

Niet ieder huis is geschikt om er een veranda of tuinoverkapping aan te bevestigen of wellicht wil je ook liever een vrijstaande overkapping omdat deze meer flexibel is. Voor iedere tuin is deze stijlvolle oplossing beschikbaar. Het biedt mooie overdekte zitplaatsen, precies waar deze het beste uitkomen in de tuin. Een ander groot voordeel van een flexibele vrijstaande veranda is dat jij compleet bepalen kan aan welke uitvoering jij de voorkeur geeft. Met de configurator van Solundo kun je jouw veranda helemaal zelf samenstellen.

Welk materiaal past het beste bij jouw tuin en wil je zijwanden of juist niet? Daarnaast kan je zelf uitmaken of de ruimte al dan niet verlicht en/of verwarmd moet worden. Dat bepaalt ook wanneer je de veranda kan blijven gebruiken gedurende de seizoenen. Mits voldoende afgeschermd kan je een dergelijke veranda in de winter ook gebruiken ter bescherming van eventuele kuipplanten of je tuinmeubilair.

De voordelen van een veranda

Ongeacht of je nu kiest voor een standaard veranda of een moderne vrijstaande versie, beide zorgen ervoor dat je meer en langer kan genieten van je tuin. Het is nu eenmaal een feit dat de Hollandse zomers niet altijd zekerheid bieden voor lange warme avonden in de tuin. Al langer is bekend dat een verblijf in het groen rustgevend is. Dat is iets dat je in de huidige maatschappij het gehele jaar wel kan gebruiken. Zelfs de meest eenvoudige veranda vergroot de opties om in de tuin te gaan zitten al enorm.

Een afgesloten veranda met complete inrichting is eigenlijk niets minder dan een tuinkamer die extra m2 woonruimte toevoegt aan je woning. Daarbij is een investering in een veranda iets dat zichzelf terugverdient bij eventuele verkoop van het huis. Een veranda is waarde verhogend. Indien je gewoon blijft wonen in je huidige huis, verhoog je uiteraard het woongenot met een veranda. Dat is immers het belangrijkste. Misschien maak jij er wel een wellness tuin van.