LOADING

Type to search

Wat is het verschil tussen zijdeglans en hoogglans?

DIY Klussen

Wat is het verschil tussen zijdeglans en hoogglans?

Share
De verschillende soorten verf uitgelicht door een expert

Veel mensen vragen zich af wanneer ze het beste zijdeglans kunnen gebruiken en wanneer het een betere optie is om een blik hoogglans te openen. In dit blog nemen we het verschil tussen zijdeglans en hoogglans met je door aan de hand van twee uitstekend geschikte voorbeelden. Na het lezen van dit artikel zul je in het vervolg altijd de juiste keuze maken.

Van welke verfsoort gebruik maken voor het buitenschilderwerk?

Sta je voor een buitenschilderwerk klus? Dan kies je altijd voor hoogglansverf. Deze verf zorgt immers voor een hardere (en hiermee slijtvastere) toplaag. Hierdoor is de verf beter bestand tegen aanhechtend vuil en blijft de verflaag dus langer schoon. Zoals de naam al aangeeft biedt een hoogglansverf een hogere glansgraad. Dit heeft als voordeel dat het zonlicht wordt weerkaatst waardoor de verflaag minder snel kapot zal branden. Daarnaast is een hoogglansverf uitstekend bestand tegen vocht waardoor deze verfsoort als zeer duurzaam kan worden bestempeld. Om je een voorbeeld te geven: Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is een uitstekende hoogglanslak op terpentinebasis. Deze verf is eenvoudig verwerkbaar en gaat daarnaast ook heel lang mee. Sikkens Rubbol SB is aan te brengen op hout, metaal en kunststof met een kwast of (lak)roller en zorgt voor een bescherming tot maar liefst 8 jaar! Met 1 liter van deze hoogglansverf bestrijk je 14 tot 16 m2.

Zijdeglans of hoogglans gebruiken voor het binnenschilderwerk?

Voor het binnenschilderwerk is het uiteraard niet van belang of de verf bestand is tegen weersomstandigheden. Het gewenste effect van de verf zal in dit geval bepalend zijn voor de keuze of je zijdeglans of hoogglans gebruikt voor het binnenschilderwerk. Door het gebruik van hoogglansverf zorg je voor een prachtige glans en breng je een verf aan die goed afwasbaar is. Niet iedere ruimte is echter esthetisch geschikt voor hoogglansverf. Daarnaast is het van belang dat deze verf op een egale ondergrond wordt aangebracht omdat je alle oneffenheden blijft zien! Een goede voorbehandeling is dan ook van groot belang als je hoogglansverf voor binnentoepassingen gebruikt. 

Bij het gebruik van zijdeglans is een zeer gebruiksvriendelijke optie. Deze verf zorgt al snel voor een mooi resultaat. Daarnaast zijn oneffenheden een stuk minder zichtbaar door het gebruik van deze verfsoort. Ook in dit geval is het uiteraard van belang dat je de keuze maakt voor een kwalitatief goede verf. Als je besloten hebt om je schilderproject een iets minder heftige glansgraad te geven, maak je een prima keuze als je besluit om Sikkens Rubbol XD High Gloss te gebruiken. Deze zijdeglanslak voor binnen is gemaakt op basis van acrylaatdispersie. Deze verf vergeelt niet en heeft een hoge dekkracht. Rubbol Rezisto Satin kun je aanbrengen met een kwast of roller en is de perfecte aflak voor deuren, kozijnen en overig houtwerk. Met 1 liter van deze kwaliteitslak bestrijk je ongeveer 10 – 12 m2.