LOADING

Type to search

Vocht in huis bestrijden; tips, oorzaken en oplossingen

Woontips

Vocht in huis bestrijden; tips, oorzaken en oplossingen

Share
vocht in huis

Veel huishoudens hebben te kampen met een groot vochtprobleem. Hierdoor kan een heel ongezond leefklimaat ontstaan met gezondheidsschade als gevolg. Het is dan ook zeker aan te raden om vocht in huis te bestrijden. In dit artikel duiken we in het vochtprobleem en kijken we naar de oorzaken en oplossingen. Uiteraard delen we ook een aantal tips die betrekking hebben op om dit probleem te voorkomen en over wat je kunt doen tegen een vochtprobleem.

Hoe vocht in huis zichtbaar wordt

Als er sprake is van een probleem met vocht in huis, wordt dit zichtbaar door lelijke vochtplekken en de zwarte schimmels die ontstaan in de hoeken tussen de muren, vloer en plafond en achter grote kasten die tegen een buitenmuur staan. Dit zijn immers de meest kwetsbare plaatsen waar de condensatievorming het hoogst is. Wist je dat de luchtvochtigheid op deze plekken tussen de 70% en de 90% bedraagt? Reden genoeg om hier wat aan te doen dus.

Vochtproblemen in huis door condensatie

Er zijn diverse oorzaken te benoemen van vochtproblemen in huis. Vooral condensatie is een veel voorkomend probleem in diverse huishoudens omdat dit probleem sneller ontstaat dan je denkt. Je kunt hier echter ook meer aan doen dan je denkt. Condensvorming kennen we allemaal. Dit zijn de kleine druppeltjes water die aan de binnenkant van het raam komen te zitten. Het ontstaan van condens is niet te voorkomen want dit proces ontstaat door het koken, het douchen en zelfs door onze ademhaling. 

Het ontstaan van condens lijkt onschuldig maar niets is minder waar! Vocht zorgt niet alleen voor schimmelvorming maar kan ook materialen aantasten. Gelukkig kunnen we dit probleem voorkomen door goed te ventileren. Dit betekent dat iedere dag de ramen voor een langere tijd open moeten. Daarnaast is het verstandig om je huis goed te isoleren. De basis van het condens probleem is immers het hoge verschil tussen de tussen binnen- en buitentemperatuur. 

Spouwmuurisolatie voor vochtbestrijding?

Isolatie en koudebruggen spelen dus een belangrijke rol bij vochtproblemen. Als je in een ouder huis woont, kan spouwmuurisolatie een goede stap zijn bij vochtbestrijding. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en de buitenmuur. Vooral bij oudere huizen is deze ruimte nog niet geïsoleerd. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen als gevolg van condensatie veel groter. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met stilstaande lucht. Dit heeft een isolerende werking wat je ook zult merken in je energiekosten. 

Optrekkend vocht oud huis

Een ander groot probleem dat in een oud huis (zonder of met een verouderde waterkering) kan voorkomen is optrekkend vocht. Dit probleem wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Dit vocht is regen- of grondwater dat door een capillaire werking (de zuigwerking) optrekt in de fundering en het metselwerk en is dus meestal te vinden bij wanden die verbonden zijn met de gemetselde fundering. Het probleem zit in het metselwerk. Als poreus metselwerk dat in contact komt met de grond kan water opzuigen en optrekken. De aanwezige zouten en mineralen in het grondwater doen het bouwwerk geen goed. Daarnaast worden ook de muren aan de binnenkant van een gebouw nat en wordt het bouwwerk aangetast. Optrekkend vocht is zeer goed herkenbaar door de witte strepen die je tegen een gevel ziet lopen. Onderschat dit niet, het water kan zelfs tot ruim 2 meter boven het begane grondniveau komen en kan dus veel veroorzaken! Het is dan ook zeker aan te raden om hier een vakman naar te laten kijken. Het (laten) isoleren van je vloer- en de kruipruimte is zeker een goede stap bij te veel vocht in huis.

Doorslaand vocht kan zorgen voor vochtproblemen in huis

Ook doorslaand vocht kan zorgen voor grote vochtproblemen in huis. Dit is ook een probleem dat vooral zal voorkomen in oudere huizen onder invloed van weer en wind. Stenen die verweren en loszittende voegen door gebrek aan onderhoud kunnen de oorzaak zijn dat vocht naar binnen kan trekken, doorslaand vocht dus. Als je dit probleem hebt geconstateerd, ben je uiteraard al te laat om het te voorkomen. In dat geval moet je actie ondernemen om er iets aan te doen om erger te voorkomen. De actie moet in veel gevallen uitgevoerd worden door een vakman omdat deze persoon apparatuur heeft om precies vast te stellen waar het water vandaan komt, zonder onnodig de boel open te breken.

Waarom vocht in huis bestrijden van groot belang is

Een normaal vochtigheidspercentage in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Door onder andere condensvorming, doorslaand- of opstijgend vocht kan dit percentage echter doorslaan naar ongezonde waardes. Er zijn overigens mogelijkheden om dit te meten. Met een grondige schoonmaakbeurt of een kwastje verf kunnen we de sporen eenvoudig uit het zicht ontnemen en verwijderen maar hiermee ben je er niet. Het is zeker van belang om deze lelijke plekken te zien als een duidelijke waarschuwing. Schimmels zijn paddenstoelsoorten die verantwoordelijk zijn voor een zeer ongezond leefklimaat. Je moet dit probleem oplossen. Dit is van belang voor de gezondheid van jou en je gezin.

Het vocht zelf heeft ook directe gevolgen op de gezondheid van de mens. Het kan een invloed hebben op de ademhalingsorganen en de longen. Dit merkt je zeker als je astma hebt. Dan word je sneller benauwd. Daarnaast kan vocht allergische reacties oproepen en een chronische ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken. Dit merk je door klachten als verkoudheid, irritaties en vermoeidheid.  

Vocht in huis verminderen met luchtontvochtigers

Zoals aangegeven heeft ieder huis een bepaald vochtpercentage. Het vochtgehalte volledig oplossen is dus geen goede keuze. In geval van doorslaand- of opstijgend vocht is er wel actie vereist waarvoor je al snel een vakman nodig zult hebben. Condensatie is in veel gevallen voor een groot deel zelf op te lossen door goed te ventileren. In de praktijk gebeurt dit vaak lang niet voldoende. Je kunt hier uiteraard beter op letten maar op een regenachtige dag of als het hartje winter is, is deze optie niet zo aantrekkelijk. Dit is dan ook exact de reden dat veel mensen gebruik maken van luchtontvochtigers om vocht in huis te bestrijden. Dit is een zeer eenvoudige oplossing om het vochtgehalte in huis te verminderen en een vochtprobleem weg te nemen of te voorkomen. Deze luchtontvochtigers zijn te verkrijgen bij Coolblue en Bol.com. Voorkomen is beter dan genezen. Onze tip is dan ook dat je hiermee een goede stap zet door een luchtontvochtiger neer te zetten. Zo eenvoudig kan het ook zijn.